Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Το Μαυροβούνιο 29 μέλος του ΝΑΤΟ - Άποψη

25.01.2017 | 21:49
Του Ιωάννη Σαρίδη 
Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης
Ένωση Κεντρώων

Πριν λίγο συνεδρίασε η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής -στην οποία έχω την ευθύνη και την τιμή να συμμετέχω- με θέμα την επικύρωση από την Ελλάδα της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Η χώρα που βομβαρδίστηκε το 1999 από το ΝΑΤΟ και ανεξαρτητοποιήθηκε το 2006 από την Ομοσπονδία Σερβίας - Μαυροβουνίου (ένα ομόσπονδο κράτος που δημιουργήθηκε απο τις στάχτες της Γιουγκοσλαβίας), έχει πληθυσμό μόλις 700.000 ανθρώπων αλλά θα αποτελέσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πεδίο εκδήλωσης της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ρωσίας.

Διαβάστε: Τι κρύβεται πίσω απο την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ;

Σύντομα όσοι αναρωτιούνται για το αν η προεδρία Τραμπ θα συνεχίσει την εξωτερική πολιτική του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα θα πάρουν τις απαντήσεις τους καθώς σύντομα θα κληθεί ο νέος πρόεδρος να αποφασίσει για το αν θα ζητήσει από την Αμερικανική Γερουσία να ολοκληρωθεί η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια κίνηση που αν γίνει, τότε η Ρωσία θα θεωρήσει πως η πολιτική "ανοιχτής πόρτας" της Συμμαχίας συνεχίζεται και η αντίδραση της θα είναι έντονη καθώς έτσι ενισχύεται η επιχειρηματολογία πως το ΝΑΤΟ ακολουθεί επιθετική πολιτική διέυρυνσης σε χώρες που βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στα σύνορα της Ρωσίας, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία.

Πριν μερικούς μήνες, τον περασμένο Οκτώβριο, έγιναν κοινοβουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο οι οποίες ανέδειξαν τον φυλοδυτικό Τζουκάνοβιτς κατά του οποίου εκφράστηκε πραξικοπηματική απόπειρα ανατροπής και δολοφονίας. Το ζήτημα διερευνούν οι Αρχές της Χώρας, τη στιγμή που οι πολιτες εμφανίζονται διχασμένοι σε φιλοδυτικούς και φιλορώσους. Όταν ψήφιζαν τη νέα τους κυβέρνηση οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου πίστευαν (όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης) πως νέα πρόεδρος των ΗΠΑ θα ήταν η Χίλαρι Κλίντον. Η εκλογή Τράμπ και οι δηλώσεις του για τον ρόλο του ΝΑΤΟ πρέπει να ήρθαν σαν γροθιά στο στομάχι σε όσους επένδυσαν πολιτικά στην ευρωπαική πορεία του Μαυροβουνίου. Η ανησυχία για το τι θα πράξει ο κύριος Τραμπ είναι έντονη και δικαιολογημένη.

Υπενθυμίζω πως το μέλλον των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων θα χειριστεί (έπειτα από έγκριση της Γερουσίας με την οριακή πλειοψηφία της μίας ψήφου) ο Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος ως πρώην στέλεχος της Exxon - Mobil είχε συνεργαστεί και με τον ίδιο τον Πρόεδρο Πούτιν.

Η Ελληνική Βουλή θα πρέπει να στηρίξει τον λαό του Μαυροβουνίου και να σεβαστεί τις επιλογές του. Η ανησυχία μας όμως για την πόλωση που παρατηρείται στα Βαλκάνια είναι μεγάλη και η ευθύνη της Ελλάδας για την διατήρηση των ισορροπιών της Ειρήνης ακόμη μεγαλύτερη. Αναρωτιέμαι λοιπόν, όταν ο έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας δηλώνει υποστηρικτής του νέου Αμερικανού Προέδρου γνωρίζει ποιά είναι η θέση του για τον ρόλο και την πορεία του ΝΑΤΟ ή με αφορμή το ζήτημα του Μαυροβουνίου θα το μάθουμε όλοι μαζί;

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ