Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Το ΝΑΤΟ δεν θα εγκρίνει το επίσημο βήμα για την ένταξη της Γεωργίας

25.06.2014 | 14:56
Το ΝΑΤΟ δεν θα εγκρίνει το επίσημο βήμα για την ένταξη της Γεωργίας στη Συμμαχία κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο και θα μεταφέρει για τον επόμενο χρόνο τη λήψη απόφασης για την ένταξη ή μη του Μαυροβουνίου στους κόλπους του, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν επί της αρχής να καταρτίσουν ένα "ουσιαστικό πακέτο" συνεργασίας για τη Γεωργία που θα την φέρει πιο κοντά στη Συμμαχία, όπως δήλωσε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους
Ωστόσο, αυτό απέχει από την πρόσκληση της χώρας στο Σχέδιο Δράσης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ--το οποίο αποτελεί το τελευταίο σημαντικό βήμα για μία χώρα, ώστε να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να γίνει υποψήφιο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και στο οποίο ήλπιζε το Τμπιλίσι.

Αλλά και οι ελπίδες του Μαυροβουνίου να δεχτεί πρόταση για ένταξη στη Συμμαχία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου στην Ουαλία διαψεύστηκαν σήμερα.
"Σχετικά με το Μαυροβούνιο, θα ξεκινήσουμε εντατικές και στοχευμένες συνομιλίες και θα αξιολογήσουμε το αργότερο μέχρι το τέλος του 2015 αν θα το καλέσουμε να ενταχθεί στη Συμμαχία", είπε ο Ράσμουσεν.

Το ερώτημα του αν θα προσκληθεί ή όχι η Γεωργία στο Σχέδιο Δράσης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο από τότε που δίχασε τη Συμμαχία στη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι το 2008.

Λίγους μήνες αργότερα, ξέσπασε ο πόλεμος των πέντε ημερών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία και στη συνέχεια η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη δύο αποσχισθείσες επαρχίες--τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς συμμάχους του ΝΑΤΟ καθώς μία πιθανή ένταξη της Γεωργίας στη Συμμαχία θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ θα ήταν υποχρεωμένο να την υπερασπιστεί στο ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου με τη Ρωσία.

Με τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας να περνούν κρίση ύστερα από την προσάρτηση της Κριμαίας, μία πρόσκληση προς τη Γεωργία για το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ καθίσταται ακόμη πιο ευαίσθητο κι αντιφατικό ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχέδιο προσέγγισης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ