Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να γίνει εφαλτήριο των πολιτικών βλέψεων της Τουρκίας

06.03.2016 | 20:18
Το θέμα του προσφυγικού δεν είναι θέμα ασφάλειας είναι θέμα πολιτικής και τακτικής ηγεσίας, υποστηρίζει ο Δρ. Μάριος Ευθυμιόπουλος, Επίκουρος Καθηγητή Στρατηγικής και Ασφάλειας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο των Εμιράτων , στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ιωάννα Ηλιάδη για το Onalert.gr.  

Ο κ. Ευθυμιόπουλος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εντάξουμε όσους πρόσφυγες παραμείνουν στην Ελλάδα ώστε να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους στην προσπάθεια για ανοικοδόμηση της μοντέρνας κοινωνίας και χώρας. Επίσης προειδοποιεί ότι δεδομένης της διμερούς συνεργασίας της Ελλάδας και της Τουρκίας ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι μεν επιχειρησιακά ξεκάθαρος, ωστόσο δεν πρέπει να γίνει εφαλκτήριο πολιτικών προθέσεων της Τουρκίας.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης είναι το ακόλουθο: 

ΕΡ: Η τροπή που έχει πάρει το προσφυγικό είναι απειλή για την ασφάλεια της χώρας;

ΑΠ: Το προσφυγικό είναι θέμα ανθρωπιστικό. Είναι ωστόσο και ζήτημα πολιτικό. Εξελίσσεται εν' μέσω οικονομικής κρίσης και στην χώρα μας.
Καλούμαστε να ανταποκριθούμε στο αίτημα συνανθρώπων για βοήθεια για μια καλύτερη ζωή. Ωστόσο καλούμαστε να αποδεχτούμε και την νέα
παγκόσμια πραγματικότητα, περί μεικτών κοινωνιών την ίδια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται οικονομικά και κοινωνικά λαβωμένη.

Κατά τα δεδομένα της Ευρώπης καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις αλλά και ευθύνες που μας αναλογούν για την ορθολογική
αντιμετώπιση του φαινομένου της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ανατολικής και Βαλκανικής δεν δεσμευονται πλέον για τις ευθύνες τους και επιδιώκουν να απομονώσουν την Ελλάδα με προσχήματα ή ευκαιρία ανάδειξης πολιτικών προθέσεων, που δεν συνάδουν με το Ευρωπαϊκό πνεύμα.

Η Ελλάδα αντιθέτως όπως και οι Έλληνες και αυτή είναι η διαφορά μας με άλλους "συνεταίρους" ανταποκρίνεται όπως πρέπει και είναι στη φύση του Έλληνα: να στηρίζει εμπράκτως όταν άλλοι εκμεταλλεύονται συγκυρίες για να αποφύγουν των ευθυνών τους.

Υπό τις υπάρχουσες οικονομικά δυσμενείς συνθήκες στην Ελλάδα, απαιτείται σεβασμός, ανθρωπιά αλλά και η απαραίτητη λεπτότητα μεταξύ μας και στο θέμα του προσφυγικού. Πρέπει να είναι καθοριστική η οργανωμένη υλοποίηση σεναρίων κρίσης στο προσφυγικό.

Καλούμαστε όλοι να ανασυντάξουμε δυνάμεις εντός και εκτός. Να αποδώσουμε αποτελέσματα πρακτικά. Αλλά και ένα νέο και πιο παγκοσμιοποιημένο στρατηγικό πλάνο συμμαχιών της Ελλάδος. Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τα συμφέροντα μας. Πρέπει να είναι πραγματικά εθνικά και μή διαπραγματεύσιμα, πέραν όρων συνεργασίας με απτά αποτελέσματα. Πρέπει να συνεργαστούμε με αυτούς που κατανοούν και επιδιώκουν λύσεις.

Το προσφυγικό είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα. Δεδομένων των παρόντων γεγονότων, υπάρχουν ερωτήματα τα οποία αποτελούν και πιθανά ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Δύο λόγοι κυρίως ασφάλειας αλλά και στρατηγικής φύσεως:
1. μεταξύ άλλων επιδιώκεται η απομόνωση της χώρας.
2. απειλείται το κύρος της χώρας, η αξιοπρέπεια.
3. Εντός διαμορφώνεται μια κοινωνική κατάσταση που έχει ήδη ξεπεράσει το φυσιολογικό πλαίσιο αντίδρασης και ο ανθρωπισμός αλλά και η προσφυγιά μπορεί αν δεν αποδώσει να γίνει πλαίσιο αντιδικίας.

Η εθνική ασφάλεια προϋποθέτει την λήψη μέτρων προστασίας στο σύνολο του όρου. Χρειάζονται μέτρα αποτροπής αλλά και προστασίας. Το προσφυγικό είναι θέμα κρίσης. Άρα χρειάζεται, λήψη άμεσων τακτικών και επιχειρησιακών αποφάσεων στο σύνολο και μεμονωμένα για την αντιμετώπιση της κρίσης για την Ελλάδα και στον Ελλαδικό χώρο σε όλες τις πλευρές και γωνίες της χώρας.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, πως ενώ συνεχώς επειδίωκεται ολοένα και μεγαλύτερη πρακτική ανταπόκριση στο προσφυγικό, απο οργανωμένες ομάδες ιδρύματα, την κυβέρνηση αλλά και απλούς πολίτες, που πιστεύω πως κάποια στιγμή θα πρέπει να τους αναγνωρίσουμε όλες και όλους και να τους ευχαριστήσουμε, είναι επιτακτική η ανάγκη να γνωρίζουμε το προφίλ όλων των προσφύγων που διαμένουν και θα διαμένουν στην Ελλάδα.

Είναι επιτακτικό να πράξουμε τώρα ένα καλά και άρτια οργανωμένο πρόγραμμα μεταγενέστερο απο το παρόν, αναβαθμισμένο κατά πολύ με νέες τεχνολογικές χρησεις, καινοτομίες και συνεργσίες με διεθνείς δυνάμεις, το οποίο να έχει ως σενάρια το άμεσο και βραχυπρόθεσμο στόχο αλλά και το μακροπρόθεσμο στόχο στην εξέλιξη και ενσωμάτωσή τους στην χώρα μας.

Και πιστεύω πως αν καθορίσουμε τα δεδομένα υπάρχουν σοβαρές λύσεις που θα αποδώσουν άμεσα καρπούς εφόσον θέσουμε σοβαρά θέματα και όρους υλοποίησης επί τάπητος. Καθώς το θέμα είναι θέμα πραγματικής επιβίωσης. Είναι θέμα οργάνωσης και απόδωσης έργων στην πράξη.

Οι πρόσφυγες, πρέπει από την πλευρά τους, εφόσον μείνουν, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν αλλά και να προσφέρουν στην χώρα μας. Πρέπει να μάθουν την Ελλάδα που μαθαίνουμε στα ιστορικά μας βιβλία και όχι την Ελλάδα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε μέτρα άμεσης περίθαλψης και επιμόρφωσης. Να ενισχύσουμε την ελληνική προσπάθεια για ανοικοδόμηση της μοντέρνας κοινωνίας και χώρας. Έτσι να αγαπήσουν την χώρα μας ζώντας και προσφέροντας στην χώρα. Να μάθουν Ελληνικά μεταξύ άλλων και να διακριθούν οι νέοι επιστήμονες και ειδικοί αλλά και επίσης όσοι θα προσφέρουν στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Και εμείς να είμαστε και να γίνουμε περήφανοι για αυτό που κάνουμε και είμαστε και να εργαστούμε μαζί για την Ελλάδα. Έτσι πιστεύω πως χρειαζόματε ηγεσία. Να ηγηθεί της Ελλάδος για τον 21ου αιώνα με όραμα και πιστεύω.

Χρειάζεται προσοχή τελικά με τα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Θα υπάρχουν πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, καθώς βλέποντας κανείς από έξω τα γεγονότα, φαντάζει σίγουρη η προσπάθεια να επιλυθούν πολλαπλά ανοιχτά ζητήματα, αναμειγνύοντας το προσφυγικό με θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.  Δύο παράδειγματα:
  • 1. Η πολιτική των Σκοπίων απέναντι της Ελλάδος... το Διεθνές θέμα, τείνει να μείνει στα σύνορα... Υπάρχει μια πλήρης αποδόμηση του θέματος αυτου με διεθνή ΜΜΕ να βρίσκονται στις δύο μεριές των συνόρων και να αναφέρουν πλην ενός, τα Σκόπια με τον όρο τον οποίο οι σκοπιανοί επιθυμούν. Άρα πρέπει άμεσα να μπλοκάρουμε διαδικασίες και συνεργασίες ή διαπραγματεύσεις τουλάχιστον μέχρι "νεωτέρας". Με λίγα λόγια πρέπει να αρχίσουμε και εμείς να πιέζουμε όπως έπρεπε να κάνουμε πολλά χρόνια τώρα.
  • 2. Τα προσφυγικα καταλύμματα με ανεξέλεγκτα μέτρα θα έπρεπε να έχουν πολύ μεγαλύτερες παροχές, από αυτά που ζητά η Τουρκία και μέσω αυτού φέρνει στο τραπέζι και άλλα ζητήματα.. βλέπε ζώνες και την Θράκη μας.
Το θέμα του προσφυγικού δεν είναι θέμα ασφάλειας είναι θέμα πολιτικής και τακτικής ηγεσίας και τρόπου επίλυσης. Αν το αφήσεις θα μετεξελιχθεί. Αν το επιλύσει κανείς με κόπο και ουσία, θα γίνει η Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση και θα γίνει πλήρης αναστροφή του
κλίματος και ε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Προτιμώ το δεύτερο για την πατρίδα μου.

ΕΡ: Ζείτε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πόσοι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στις χώρες που θεωρούνται πιο ασφαλείς στην περιοχή αυτή;

ΑΠ: Η Μέση Ανατολή εμπεριέχει πολλές χώρες. Μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, αλλά και η Τυνισία και η Ιορδανία αλλά και ο Λίβανος και οι χώρες της Αραβικής Χερσονήσου. 
Όλες αυτές οι χώρες έχουν συμβάλλει καθοριστικά μέσω διμερών ή και πολυμερών σχέσεων στην ενσωμάτωση των κοινωνικών τους δομών με όλες τις δυσμενείς και οικονομικές συνθήκες στην επιδίωξη βασικών υποδομών.
Βασικά παραδείγματα είναι η Ιορδανία που έχει παραπάνω από 1.2 Εκατομμύρια πρόσφυγες σε οργανωμένα καταλείμματα.

'Ολες οι χώρες αναλαμβάνουν κάποιο ποσοστό προσφύγων αλλά με γνώμονα την σταθερότητα και ασφάλεια, ιδίως σε μοντέρνες πλέον κοινωνίες, επιδιώκεται να έχουν ελεγχόμενο αριθμό προσφύγων που να μπορούν να πλαισιώσουν και να βοηθήσουν αλλά και να προσφέρουν. Η προσφορά και η ανθρωπιά είναι μέρος του πολιτισμού πολλών Αραβικών χωρών. Έτσι, πιστεύω πως τηρούν τα των ευθυνών τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο πόλεμος στην Υεμένη, στην οποία επιδιώκεται μια λύση. Ταυτοχρόνως επιδιώκεται να ξαναχτίσουν την κοινωνία, ώστε να επαναπατρίσουν τον κόσμο σε νέα νοσοκομεία και νέα σχολεία και νέες υποδομές, με ασφάλεια και σταθερότητα. Αυτά είναι τα γεγονότα.

ΕΡ: Γνωρίζετε την αραβική νοοτροπία. Γιατί πιστεύετε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες επιλέγουν να κινηθούν προς την Ευρώπη; Εχουν ενημερωθεί για τις συνθήκες "υποδοχής" και τα κλειστά σύνορα; Τι πιστεύετε ότι προσδοκούν;

ΑΠ: Θα πρέπει να τονίσουμε πως η Ευρώπη και ο Δυτικός κόσμος ήταν και είναι η βασική επιδίωξη των προσφύγων λόγω σταθερότητας και ασφάλειας που μπορούν να παρέχουν.

Το γεγονός αυτό έχει να κάνει με ιστορικές πραγματικότητες κυρίως της Μέσης Ανατολης κατά την ιστορία του 20 αιώνα. Ωστόσο σε εξελισσόμενες Αραβικές περιοχές υπάρχει αντίστοιχη επιδιωξη. Άρα το προσφυγικό δεν είναι μόνο ένα θέμα άκρως δυτικό. Ο πρόσφυγας ενημερώνεται αλλά και γνωρίζει. Ωστόσο οι επιλογές του δεν είναι πολλές. Έχει να κάνει με την ευκαιρία δεδομένης της παρούσας κατάστασης την οποία ζεί: Μένω και πιθανώς πεθαίνω; ή επιδιώκω και αναδημιουργώ;

Πιστεύω ότι η ψυχολογία του πρόσφυγα είναι που πρέπει να προσέξουμε.Γιατί όταν πλέον δεν έχεις επιλογές χάνεις και το έδαφος από τα πόδια σου πιστεύω. Η μόρφωση υπάρχει, σε κάποιο βαθμό ή και πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό θα το προσέξει κανείς όταν μάθει το προφίλ των μεταναστών.


ΕΡ: Η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και την Ευρώπη. Έχει υποδεχθεί μεγάλο μέρος των προσφύγων, ωστόσο δεν είναι περίεργο που δεν έχει καταφέρει να σταματήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη;

ΑΠ: Περίεργο θα ήταν η Τουρκία να μην έκανε κάτι σχετιζόμενα με την Εξωτερική της πολιτική. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια ζει την ανοικοδόμηση, την αναζωγόννηση και την οικονομική και στρατιωτική αναβάθμιση. 
Αυτό είναι συναφές με τις κινήσεις υπεροχής που πράττει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, όταν αναβαθμίζει την Προεδρία και την Πρωθυπουργία.

Όταν επιδιώκει να "επιλύσει" ζητήματα εντός και εκτός Τουρκίας με τον τρόπο που κατανοεί και μπορεί. Όταν κινείται παράλληλα με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι, αναμορφώνει και ανασυντάσσει πολιτικές και μαζί εξωτερική πολιτική. Το να μην καταφέρει να ελέγξει για μένα είναι πολλαπλά μηνύματα περί της συνεργασίας με την ΕΕ αλλά και τις γείτονες προς την Τουρκία χώρες.

Πιστεύω συνεπώς πως είναι πάγια τακτική η εν' δυνάμει επιδίωξη να μην συγκρατηθεί το ζήτημα των προσφύγων, ιδίως προερχόμενοι από τη Συρία, όταν ταυτοχρόνως επιδιώκει να στηρίζει την Συριακή αντιπολίτευση που εδραιώθηκε στην Τουρκία.

Έτσι εξελίσσει και το νεο-Οθωμανικό πρόγραμμά του το οποίο γίνεται σαφές οτι προελαύνει της μεγάλης στρατηγικής του πεποίθησης για ηγεμονία στην περιοχή.

ΕΡ: Τι σκοπούς εξυπηρετεί η ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο; Πιστεύετε ότι θα σταματήσει τις προσφυγικές ροές; Θα μπορέσει να εφαρμοστεί η πολιτική απόφαση του ΝΑΤΟ;

ΑΠ: Το ΝΑΤΟ έχει ρόλο. Είχε και έχει συνεργαστεί με τον Οργανισμό Μεταναστευτικής πολιτικής με το πόλεμο της Βοσνιας και αργότερα του Κοσόβου. Έχει γνώση, τακτική και εμπειρία. Αλλά και υπό άλλες συνθήκες και ηγεσία.

Αυτό που πρέπει κανείς, είναι να προσέχει τις αποφάσεις, σε τακτικό επίπεδο πολιτικής και στρατιωτικής υλοποίησης. Το γεγονός αυτό το αναφέρω και στο πρώτο μου βιβλιο περί των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Ρωσία" και αργότερα και στο δεύτερο μου βιβλίο διατλαντικές σχέσεις και Ασφάλεια", σχετικά με την πολιτική του ΝΑΤΟ και το Μεταναστευτικό όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρω, πως αυτές είναι οι ουσιώδεις προκλήσεις του ΝΑΤΟ που θα καλείται η ηγεσία των χωρών να μελετήσει
και κυρίως να αντιδράσει.

Υπάρχουν και άλλα δεδομένα που έχουν να κάνουν με τις γεωστρατηγικές και πολιτικές ανακατάξεις, αλλά και αντιμετώπισης του φαινομένου των Ισλαμιστικών οργανώσεων και της τρομοκρατικής εκείνης οργάνωσης και οργανώσεων, γιατί είναι πολλές, που εκδιώχνει τον κόσμο από το Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία αλλά και στην Λιβύη αλλά και άλλες πέραν των χωρών αυτών χώρες που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση.

Έτσι το ΝΑΤΟ καλείται να συμβιβάσει και να συμβιβαστεί με τα νέα γεγονότα και τις ασύμμετρες απειλές για τις οποίες έγιναν πολλές μελέτες και ασκήσεις και θα ανέμενε κανείς να δεί κάποια αποτελέσματα.
Η Ελλάδα όπως και η Τουρκία καλούνται να αποδώσουν συνεργασία και πράξη. Νομίζω πως δεδομένης της διμερούς συνεργασίας της Ελλάδας και της Τουρκίας ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι μεν επιχειρησιακά ξεκάθαρος, ωστόσο δεν πρέπει να γίνει εφαλκτήριο πολιτικών προθέσεων της Τουρκίας.

Υπάρχουν λύσεις πάντα σε θέματα αντίστοιχα. Αλλά θέλουν και χρειάζονται ξεκάθαρη μακροχρόνια πολιτική από την Ελλάδα, αλλά και ισχυρή κοινωνία και οικονομία.
Στρατηγική σκέψη και καινοτομία, όπως και ανασύνταξη δυνάμεων νομικά, πολιτικά και κοινωνικά ώστε να δούμε το δικό μας "στρατηγικό πολυδιάστατο μέλλον" μαζί με το "στρατηγικό βάθος".
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ