Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Το NATO έχει δεμένα χέρια για το θέμα Ουκρανία"! Πολιτική λύση αναζητούν και οι στρατιωτικοί

04.03.2014 | 07:13
Η κατάσταση στην Ουκρανία απεικονίζεται στον χάρτη που δείχνει σε ποιες περιοχές της χώρας έχει “σηκωθεί” ρωσική σημαία, χωρίς να έχει πέσει ούτε ένας πυροβολισμός. Η στρατιωτική ρωσική επιχείρηση έχει δημιουργήσει δεδομένα που είναι μάλλον αδύνατο να ανατρέψει η Ουκρανία και πολύ δύσκολο να αλλάξουν ακόμη και με παρέμβαση ενός οργανισμού όπως το NATO. Το οποίο έχει τα χέρια του “δεμένα”.

Όπως σημειώνει η DW “η κατάσταση στην Κριμαία γίνεται όλο και πιο απειλητική και η Ουκρανία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας ένοπλης σύρραξης. Με αυτά τα δεδομένα το Κίεβο ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες σε επίπεδο πρέσβεων των 28 χωρών-μελών του για να εξετάσουν τις εξελίξεις και να καθορίσουν τη στάση του”.


Τι προέκυψε; Τίποτα που να δείχνει ότι η Συμμαχία προτίθεται να “πάρει τα όπλα”, παρά τις παροτρύνσεις του ναυάρχου Τζέϊμς Σταυρίδη, που ως “ακαδημαϊκός” πλέον προτρέπει το NATO να λάβει κάποια μέτρα που δεν φθάνουν βέβαια σε καμία περίπτωση στην ένοπλη αναμέτρηση.


Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Ράσμουσεν ζήτησε από τη Μόσχα να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση επικαλούμενος τη Χάρτα των ΗΕ. «Με αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» τόνισε ο Ράσμουσεν. Προς το τέλος της συνεδρίασης στις συζητήσεις συμμετείχε και ο ουκρανός πρέσβης. Εκτός από τις έντονες δηλώσεις το ΝATO δεν έχει άλλα περιθώρια δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος της.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Χάραλντ Κούγιατ, πρώην επιθεωρητή της Μπούντεσβερ και πρώην προέδρου του στρατιωτικού συμβουλίου του ΝATO , η Συμμαχία θα έπρεπε να συγκαλέσει “έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας και μάλιστα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Μια τέτοια συνάντηση θα είχε μεγαλύτερη επίδραση στη Ρωσία, μιας και αυτό το συμβούλιο δημιουργήθηκε ακριβώς για τις περιπτώσεις, στις οποίες οι κρίσεις αγγίζουν τα συμφέροντα ασφαλείας τόσο του ΝATO, όσο και της Ρωσίας». Ο γερμανός στρατιωτικός υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναζητηθεί πεδίο διαλόγου με τη Ρωσία.
«Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υποσχεθεί στην Ουκρανία, αυτό που θα ήταν υποχρέωσή της έναντι των άλλων κρατών-μελών», υπογραμμίζει ο Χάραλντ Κούγιατ. «Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝATO, η βάση εκκίνησης είναι άλλη. Υπό αυτήν την έννοια είναι δύσκολο να προτείνει το ΝΑΤΟ συγκεκριμένη βοήθεια. Θα το θεωρούσα λάθος. Τώρα σημασία έχει να μιλάμε με τη Ρωσία και όχι για τη Ρωσία». Κατά την άποψη του Κλάους Μόμζεν, στρατιωτικού εμπειρογνώμονα, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο.


«Η δυτική συμμαχία διαθέτει και πολιτικές επιλογές. Δεν έχει μόνο αμυντικό χαρακτήρα, αλλά τα τελευταία χρονιά μετά την κατάρρευση της Σοβ. Ένωσης έχει αναπτυχθεί και ως πολιτική πλατφόρμα, στην οποία εκπροσωπείται και η Ρωσία, όπως στο παράδειγμα του Συμβουλίου ΝATO-Ρωσίας».
Πάντως για τον γερμανό εμπειρογνώμονα μέσα στον καταιγισμό δυσάρεστων εξελίξεων, υπάρχει και κάτι το θετικό: η τηλεφωνική επικοινωνία του ρώσου πρωθυπουργού Μεντγιέντεφ με τον ουκρανό ομόλογό του. «Τουλάχιστον δρομολογείται κάποιος διάλογος», επισημαίνει με νόημα. Διαβάστε ακόμη:Γιατί ο Πούτιν κερδίζει -μέχρι στιγμής- τη "μάχη της Ουκρανίας" από τους Δυτικούς
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ