Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

"Το ΝΑΤΟ μπορεί να αναπτύξει στρατεύματα οπουδήποτε θέλει"

06.10.2014 | 09:25
Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Κυριακή ότι η συμμαχία θα μπορούσε να αναπτύξει τις δυνάμεις της οπουδήποτε θέλει, θέτοντας προφανώς υπό αμφισβήτηση τις μετά-ψυχροπολεμικές συμφωνίες που έχουν κλονιστεί από τις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία και την Ουκρανία. Ο Στόλτενμπεργκ επισκεπτόμενος την Πολωνία διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ θα παρέχει την προστασία που έχει ζητήσει το συγκεκριμένο μέλος της συμμαχίας απέναντι στη Ρωσία η οποία τους τελευταίους μήνες έχει προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία, και έχει κατηγορηθεί από τις δυτικές χώρες για την αποστολή στρατευμάτων και εξοπλισμού στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να τηρεί τις διεθνείς του δεσμεύσεις, που περιλαμβάνουν μία μεταψυχροπολεμική συμφωνία με τη Μόσχα σχετικά με την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων σε χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ.
"Δεν υπάρχει κάποια αντίφαση ανάμεσα σε ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και στην καλλιέργεια εποικοδομητικών σχέσεων με τη Ρωσία", δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza ο Στόλτενμπεργκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις την περασμένη εβδομάδα.
"Αυτό προκύπτει από την πολιτική μου εμπειρία. Η Νορβηγία είναι μία μικρή χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία, ωστόσο, πιθανόν ακόμη και τις ψυχρότερες περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε θέματα ενέργειας, αλιείας και οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων", είπε ο ίδιος.
Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στο ΝΑΤΟ βρίσκονται στη χειρότερη φάση τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο με αφορμή τη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα τον Μάρτιο.
"Ενισχύουμε την ασφάλειά μας χωρίς να παραβιάζουμε τις διεθνείς δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ", είπε ο Στόλτενμπεργκ σχετικά με την αυξημένη παρουσία της Συμμαχίας στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής.

Στη σύνοδο κορυφής πριν από ένα μήνα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συστήσουν μια δύναμη ταχείας αντίδρασης ως «αιχμή του δόρατος» που θα μπορούσε να σταλεί σε ένα «καυτό σημείο» μέσα σε λίγες μέρες, και να προωθήσει εξοπλισμό και προμήθειες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης αν χρειαστεί. Αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις από τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Πολωνία, για τη στάθμευση εκεί χιλιάδων μόνιμων νατοϊκών στρατιωτών αφενός λόγω του οικονομικού κόστους και αφετέρου καθώς η συμμαχία δεν ήθελε να σπάσει το Σύμφωνο του 1997 με τη Ρωσία σύμφωνα με το οποίο το ΝΑΤΟ δεν θα έχει μόνιμες μάχιμες δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Γένς Στόλτενμπεργκ πάντως κατά την παρουσία του στη Πολωνία φάνηκε να λαμβάνει μια πιο σκληρή γραμμή κατά της Ρωσίας. «Το επόμενο έτος, κατά την υπουργική σύνοδο, θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη λεγόμενη «αιχμή του δόρατος», αλλά ακόμη και πριν αυτή δημιουργηθεί το ΝΑΤΟ διαθέτει ένα ισχυρό στρατό που μπορούμε να τον αναπτύξουμε όπου θέλουμε» είπε ο Στόλτενμπεργκ όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TVP Info. Το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της συμμαχίας, αλλά έχει ενισχύσει την άμυνα των ανατολικών κρατών μελών της.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ανέλαβε την Τετάρτη τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, σε μια εποχή που η συμμαχία αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις από την αναγεννημένη Ρωσία στα ανατολικά και από το Ισλαμικό Κράτος στα σύνορα της Τουρκίας, που είναι και το νοτιότερο μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο 55χρονος Στόλτενμπεργκ, ο οποίος στα νιάτα του ήταν αντιπολεμικός ακτιβιστής, φημίζεται για την ικανότητά του εξεύρεσης συμβιβαστικών λύσεων και για τη γνώση του σε θέματα που αφορούν στη Ρωσία.
Ως πρωθυπουργός της Νορβηγίας, διαπραγματεύτηκε μία συμφωνία με τη Ρωσία το 2010 με την οποία τερματίστηκε μία 40ετής διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα της Αρκτικής, και καλλιέργησε προσωπική φιλία με τον τότε πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιος είναι ο Γενς Στόλτενμπεργκ;

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναλαμβάνει γγ του ΝΑΤΟ

Ρωσία: Πρόκληση η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ρωσια: Το ΝΑΤΟ απειλή για τα σύνορά μας 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ