Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Το ΝΑΤΟ συσπειρώνεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος - Ο ρόλος της Ελλάδας

25.05.2017 | 10:25

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας φαίνεται ότι θα καταστήσει αναγκαία την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία ενάντια στη μάχη κατά της τρομοκρατίας σύμφωνα με το independent.co.uk, σήμερα ενώ το Γαλλικό πρακτορείο αναφέρει ότι ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να δράσει κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία,  επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.  Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το AFP, o Ρεξ Τίλερσον είπε ότι θα ήταν είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα του ΝΑΤΟ να συσπειρωθεί συνολικά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Τονίζεται ότι σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ συναντά ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα αυτό θα είναι μέρος της ατζέντας στη συνάντηση στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη ενώ είναι πιθανό να ετοιμαστεί και σχέδιο σχετικά με την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.  Αυτό το οποίο θα τεθεί επί τάπητος είναι ότι τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS δεν θα κάνουν απλά επιτήρηση του εναέριου χώρου, αλλά και “διαχείρισή του” σύμφωνα με δήλωση διπλωμάτη στο γαλλικό πρακτορείο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων “διπλωματική πηγή” ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ήδη από χθες 24 Μαΐου ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα ενταχθούν τελικά στον συνασπισμό. Η ίδια πηγή υποστήριζε ότι η σχετική απόφαση “έχει εγκριθεί σε επίπεδο πρεσβευτών” και μένει να εγκριθεί και από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων την Πέμπτη στην Σύνοδο. Περισσότερα ΕΔΩ.

Τα AWACS αναμένεται να συντονίζουν τις πτήσεις πάνω από την Συρία αλλά και το Ιράκ, τα οποία δεν έχουν σχέση με βομβαρδισμούς, υποστήριξε ο διπλωμάτης.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει απο το καλοκαίρι την ενίσχυση του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και για το λόγο αυτό θα αξιοποιηθούν στρατιωτικές προτάσεις να χρησιμοποιηθούν 720 ώρες πτήσεις των Awacs από τις προβλεπόμενες για την παρακολούθηση του εναέριου χώρου της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας. Η εναέρια παρακολούθηση στις χώρες αυτές λόγω Ρωσίας κρίνεται επί του παρόντος λιγότερο σημαντική από τον αγώνα κατά του Ισλαμικού κράτους.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει συνολικά να διατεθούν 1080 ώρες πτήσεις των Awacs για τα σκοπό αυτό. Στις 720 ώρες που αφαιρούνται από την ανατολική Ευρώπη θα μπορούσαν να προστεθούν και 360 ακόμα από τις προβλεπόμενες για την παρακολούθηση του τουρκικού εναέριου χώρου.

Τα σχέδια του ΝΑΤΟ προβλέπουν την παρακολούθηση του εναέριου χώρου της Συρίας και του Ιράκ με αεροπλάνα τύπου awacs, εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα ραντάρ και την πιο εξελιγμένη τεχνολογία. Σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους, τους οποίους επικαλείται το DPA, τα Awacs θα ξεκινούν από το Ικόνιο της Τουρκίας. Πιθανή είναι όμως και η χρησιμοποίηση των αεροδρομίων του Ακτίου στην Ελλάδα και του Τράπανι της Ιταλίας.

Πρέπει τέλος να τονίσουμε ότι κάποια κράτη  έχουν ενδιασμούς ως προς την εμπλοκή τους στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. 
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ