Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το NATO βασικός «εταίρος» της Ουκρανίας

27.08.2014 | 13:56
-Ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ προειδοποιεί πως η Ρωσία ίσως διακόψει τη ροή αερίου ακόμη και προς κράτη-μέλη της ΕΕ
-Ζητεί άμεση και «πρακτική» βοήθεια του NATO


Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο γνωρίζει πως η Ρωσία σχεδιάζει να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα στην Ευρώπη. Η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα (της Ουκρανίας) είναι δύσκολη. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει σχέδια να εμποδίσει τη μεταφορά (αερίου) ακόμη και σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτόν τον χειμώνα», ανέφερε ο Γιατσενιούκ σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.

Πέρυσι περίπου το ήμισυ των εξαγωγών αερίου της Ρωσίας στα κράτη μέλη της ΕΕ μεταφέρθηκε μέσω αγωγών οι οποίοι διέρχονται από το έδαφος της Ουκρανίας. Εκπρόσωποι της δημόσιας επιχείρησης αερίου της Ρωσίας, της Gazprom, και του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν τη δήλωση.

Εξάλλου, ο Γιατσενιούκ δήλωσε ότι το Κίεβο χρειάζεται «πρακτική βοήθεια» από το NATO και ότι αναμένει από αυτή τη στρατιωτική και πολιτική συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, να λάβει βαρυσήμαντες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής της στην Ουαλία την 4η Σεπτεμβρίου.

Το NATO είναι βασικός «εταίρος» της Ουκρανίας, η οποία αναμένει «πρακτική βοήθεια», τόσο «από τους δυτικούς εταίρους μας» όσο και συνολικά «από τη συμμαχία», δήλωσε ο Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.
Αναμένω ότι θα εγκρίνουμε σήμερα ένα πρόγραμμα συνεργασίας Ουκρανίας-NATO για ένα χρόνο.
«Αναμένω ότι θα εγκρίνουμε σήμερα ένα πρόγραμμα συνεργασίας Ουκρανίας-NATO για ένα χρόνο. Αναμένουμε από τους δυτικούς εταίρους μας και τη Συμμαχία πρακτική βοήθεια και να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις στη σύνοδο της 4ης Σεπτεμβρίου. Χρειαζόμαστε βοήθεια», ανέφερε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Συνάντηση Πούτιν - Ποροσένκο στην Λευκορωσία

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συζήτησαν την αναγκαιότητα να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία της Ουκρανίας, αλλά είναι θέμα του Κιέβου να επεξεργαστεί τους όρους για μια κατάπαυση του πυρός με τους αυτονομιστές αντάρτες. Όπως είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Πέτρο Ποροσένκο η Ρωσία είναι έτοιμη να «κάνει κάτι», αν ξεκινήσει μια διαδικασία για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία. «Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για την ειρηνευτική διαδικασία, εάν αρχίσει», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες του με τον ουκρανό πρόεδρο. Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των δίωρων συνομιλιών τους στο Μίνσκ της Λευκορωσίας να συζητήσουν το ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα προς το Κίεβου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ποροσένκο ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη συζήτηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «ένας οδικός χάρτης θα προετοιμαστεί ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό ένα καθεστώς κατάπαυσης του πυρός η οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχει διμερή χαρακτήρα». Ο Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε επίσης ότι οι πολυμερείς συνομιλίες στο Μινσκ, όπου συμμετείχαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον και οι ηγέτες του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, ήταν «σκληρές και περίπλοκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Στρατόπεδο συγκέντρωσης" το Κάρντιφ λόγω ΝΑΤΟ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σύλληψη Ρώσων στρατιωτών σε Ουκρανικό έδαφος!

Ελλάδα - Τουρκία στα σχέδια Μόσχας για τον South Stream

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ