Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το σκεπτικό για τα ισόβια του Εβρέν

24.07.2014 | 00:18
Eκδόθηκε στην Τουρκία η Αιτιολογημένη Απόφαση -360 σελίδες - για την ισόβια κάθειρξη, εναντίον των πραξικοπηματιών της 12ης Σεπτεμβρίου 1980, του τότε Αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Κενάν Εβρέν και του Αρχηγού των τουρκικών Αεροπορικών Δυνάμεων, Ταχσίν Σαχινκαγιά. 


Στην Αιτιολογημένη Απόφαση τονίζονται ειδικά τα εξής: «Οι κατηγορούμενοι, προβαίνοντας σε στρατιωτικό πραξικόπημα, κατάργησαν το ισχύον Σύνταγμα.

Οι κατηγορούμενοι με τις πράξεις τους διέπραξαν τα αδικήματα που συμπεριλαμβάνονταν στον υπ’αριθμ. 765 Ποινικό Κώδικα, που βρισκόταν σε ισχύ την περίοδο εκείνη. Οι κατηγορούμενοι, αναλαμβάνοντας το ρόλο της ιδρυτικής εξουσίας, προσπάθησαν να δώσουν νόμιμη μορφή στις ενέργειές τους για ένα νέο Σύνταγμα και νέους νόμους, κάτι το οποίο αποτελεί αδίκημα.

ΟΙ κατηγορούμενοι αποπειράθηκαν να δίνουν εντολές στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση σαν να είναι οι ίδιοι κάποιο όργανο ανώτερο από αυτήν και σα να είναι κάτι το ξεχωριστό. Επίσης, κάνοντας λόγο για αναρχία και τρομοκρατία και την παρεμπόδιση αυτών, προσπάθησαν να κατευθύνουν την πολιτική. Με τα πραξικοπήματα που έκαναν, στην πραγματικότητα, δεν υπολόγισαν την εθνική βούληση. Και θεώρησαν τον εαυτό τους ως μοναδικά αφεντικά της χώρας και του έθνους. Σφετερίστηκαν την εθνική κυριαρχία, παρά το έθνος προσπαθώντας να πείσουν ότι αυτά που κάνουν είναι υπέρ του έθνους. Παρά το γεγονός ότι καθήκον τους ήταν να παρεμποδίσουν την τρομοκρατία, την αναρχία και τις συγκρούσεις, απαρίθμησαν αυτά ως λόγους του στρατιωτικού πραξικοπήματος και προσπάθησαν να δώσουν νομιμότητα στο πραξικόπημα που έκαναν».

Διαβάστε ακόμη:

Ισόβια στον Εβρέν


Τουρκία: Τον Σεπτέμβριο η δίκη των πραξικοπηματιών του 1980Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με το "τουρκικό πρόβλημα" - Ανάλυση του Χρήστου Μηνάγια

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ