Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Σκοπιανό στο "μενού" του γεύματος Τσίπρα - Ιερώνυμου

18.01.2018 | 20:32
Το Σκοπιανό ήταν στο "μενού" του γεύματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο. Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή Αθηνών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στο Μέγαρο Μάξίμου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ο ΑΝΤ1, ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους πρέσβεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στους οποίους παρουσίασε τις προτάσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος είχε στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας και την εκκλησιαστική παράμετρο του ζητήματος. Ειδικότερα, υπογράμμιζε πως στο πλαίσιο της όποια συμφωνίας θα πρέπει «να υπάρξει μέριμνα και για την αντίστοιχη ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας, από τον τίτλο της οποίας πρέπει να απαληφθεί ο όρος “Μακεδονία” και τα παράγωγά του».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας απάντησε με δική του επιστολή, αναφέροντας ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη και την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος, διαβεβαιώνοντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το ζήτημα «με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας, και φιλίας, με όλους τους λαούς της περιοχής». 

Στην κυβέρνηση πάντως απέφευγαν να επιβεβαιώσουν τη λίστα ονομάτων που φέρεται να πρότεινε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Το μήνυμα που εξέπεμψαν από την Ηρώδου Αττικού ήταν ότι "η διαπραγμάτευση μόλις ξεκίνησε" ενώ καθιστούσαν σαφές ότι δεν πρόκειται να μπουν στο Σκοπιανό παιχνίδι των διαρροών περί του ονόματος. 

ΠΗΓΗ: www.ant1news.gr/news


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ