Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τζον Σφακιανάκης: Αυτός είναι ο "άσσος" που "τράβηξε" ο Α.Τσίπρας στη Βουλή

28.11.2017 | 06:00
Αποτέλεσε τον "άσσο" που "τράβηξε" από το μανίκι του ο πρωθυπουργός στη χθεσινή μετωπική σύγκρουση στην ολομέλεια. Ο Τζον Σφακιανάκης αποτέλεσε την αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το ρόλο που φέρεται να έπαιξε ως ο μεσάζων Νο2 στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.

Ποιος είναι ο Τζον Σφακιανάκης 
Ο Γιάννης Σφακιανάκης είναι Ανώτερος Μελετητής στο Ίδρυμα Αραβία. Εργάζεται επίσης ως Διευθυντής Οικονομικών Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας του Κόλπου στο Ριάντ. Προηγουμένως ήταν Διευθυντής Μέσης Ανατολής του ομίλου Ashmore στο Ριάντ.


Διετέλεσε επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στη MASIC, μια Σαουδική οικογενειακή επιχείρηση επενδύσεων. Χρημάτισε κύριος οικονομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας,  και γενικός διευθυντής ομάδας και επικεφαλής οικονομολόγος, στη Μέση Ανατολή για τη Credit Agricole CIB, αλλά και επικεφαλής κύριος οικονομολόγος, Saudi British Bank (SABB / HSBC), και βασικός περιφερειακός οικονομολόγος, στην Samba Financial Group.


Έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομίας και Χωροταξίας στη Σαουδική Αραβία και ως οικονομολόγος στα Ηνωμένα Έθνη (UNDP) και στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσινγκτον, DC. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Έχει έδρα έξω από το Ριάντ.Η αποκάλυψη του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στην χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, στις 21 Νοεμβρίου του 2016, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ, απέστειλε  τηλεγράφημα στον υπουργό Εξωτερικών, στο οποίο ανέφερε την ύπαρξη "αξιόπιστης πηγής στο στενό περιβάλλον του Σαουδάραβα υπουργού", που ζητούσε απευθείας επαφές με την ελληνική κυβέρνηση ουτως ώστε να επιτύχει για λογαριασμό της Σαουδαραβικής πλευράς χαμηλότερο τίμημα στην αγορά του υλικού.

Και χρησιμοποιώντας σκωπτικό ύφος ο κ.Τσίπρας αποκάλυψε: «Και φαντάζεστε ότι η πηγή ήταν κάποιος Σαουδάραβας, υπουργός, πρίγκηπας, έστω πριγκηπόπουλο. Κι όμως, ήταν Ελληνας. Από Έλληνα και το όνομα αυτού: Τζον Σφακιανάκης, από το Ηράκλειο Κρήτης» και συμπλήρωσε σε δηκτικό τόνο:
«Στην καλύτερη περίπτωση λέω εγώ -δεν θέλω να ενοχοποιήσω κανέναν-, ήθελε να βρει μια καλύτερη τιμή, δηλαδή λιγότερο συμφέρουσα για την ελληνική πλευρά προς τη σαουδαραβική πλευρά. Στη χειρότερη περίπτωση τι να φανταστώ εγώ;» 

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, "έδειξε" τον Τζον Σφακιανάκη ως υπαίτιο για την καθυστέρηση της συμφωνίας με Σαουδική Αραβία: «Έχουμε κάποιον Σφακιανάκη» που έλεγε στους Σαουδάραβες «μην πληρώσετε γιατί εμείς θα τα καταφέρουμε να φέρουμε μία καλύτερη τιμή" ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του υπουργού. 

Δείτε μια από τις ομιλίες του Τζον Σφακιανάκη

Panel 9: Opportunities for Finance and Investment from U.S.-Saudi Forum - Los Angeles on Vimeo.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ