Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον χαβά του Ζάεφ: "Είμαστε «Μακεδόνες» με «μακεδονική» γλώσσα"

24.09.2018 | 11:30
 Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το δημοψήφισμα στα Σκόπια και ο Ζόραν Ζάεφ επιμένει να μιλά για "ευρωπαϊκή Μακεδονία" ξεχνώντας το… Βόρεια. Όπως το ξέχασαν κι εκείνοι που έφτιαξαν το νέο διαφημιστικό σποτ.

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου οι Σκοπιανοί οδηγούνται στις κάλπες για το δημοψήφισμα σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ και φυσικά του ονόματος. Μια εβδομάδα πριν την κρίσιμη στιγμή, ο Ζόραν Ζάεφ, σε νέα του ομιλία, επανέλαβε τα περί «Μακεδόνων» και «μακεδονικής γλώσσας».

«Είναι αλήθεια ότι κάναμε έναν συμβιβασμό. Αλλά οι συμβιβασμοί κινούν τον κόσμο. Συμβιβαζόμαστε κάθε μέρα, όλοι, στη δουλειά, στο σπίτι. Δεν πρέπει να κρυφτούμε από την αλήθεια. Έχουμε μια δίκαιη λύση. Από την ιστορική περιοχή της Μακεδονίας, είμαστε το βόρειο κομμάτι», τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σε ομιλία του, το βράδυ της Κυριακής (23.09.2018) στη Γευγελή.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου θα αποφασίσουμε μαζί για τη «Μακεδονία» μας. Αυτό το δημοψήφισμα είναι για μια καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες μας και για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.


Κατά τον Ζόραν Ζάεφ, η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει όλα αυτά για τα οποία «πολέμησαν οι παππούδες μας». «Κερδίσαμε η χώρα μας να αναγνωρίζεται διεθνώς, η γλώσσα, η ταυτότητα, κάναμε φίλους τους εχθρούς και τώρα παλεύουμε για την ένταξη στην Ευρώπη. Αξίζουμε να είμαστε μέλος της Ευρώπης και το περιμέναμε 27 χρόνια», τόνισε.

Κάλεσε τους νέους ειδικά να μην απέχουν από το δημοψήφισμα γιατί, όπως είπε, δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο εκτός από το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. «Σας καλώ στις 30 Σεπτεμβρίου να αρπάξετε το ευρωπαϊκό μας μέλλον, να μην κάτσετε στον καναπέ σας», είπε. Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι η 30η Σεπτεμβρίου θα γραφτεί σαν μια νέα μέρα «στη μακεδονική ιστορία».

Το νέο σποτ

Το βράδυ της Κυριακής, η σκοπιανή κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα κι ένα νέο διαφημιστικό σποτ ενόψει του δημοψηφίσματος. Ένα σποτ στο οποίο επίσης δεν υπάρχει η λέξη Βόρεια πριν το «Μακεδονία».

«Η συμφωνία ανάμεσα στη «Μακεδονία» και την Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα να δηλώνουμε ότι είμαστε «Μακεδόνες». Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συμφωνίας η «μακεδονική» ταυτότητα αντανακλά την επικράτειά μας, τη γλώσσα μας, τους ανθρώπους, με όλα τα χαρακτηριστικά, την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά. Η επίσημη γλώσσα είναι η «μακεδονική» γλώσσα. Η «μακεδονική» παράδοση, ο πολιτισμός, η ιστορία παραμένουν «μακεδονικά» και αναγνωρίζονται από όλο τον κόσμο. Είμαστε «Μακεδόνες» γυναίκες και «Μακεδόνες» άνδρες, που μιλούν την αναγνωρισμένη «μακεδονική» γλώσσα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου ας πάμε να διαλέξουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον για μια ευρωπαϊκή «Μακεδονία»», αναφέρει το σποτ.Κάλεσμα και από τον Στόλτενμπεργκ


Στο πλαίσιο της εκστρατείας για να κερδίσει το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της Κυριακής μετά τον Εμανουέλ Μακρόν και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έστειλε μήνυμα στους πολίτες της πΓΔΜ.

«Είναι η ώρα να ακουστεί η φωνή σας» λέει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Και μιλά για ευκαιρία που παρουσιάζεται μόνο μια φορά. «Οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές. Αλλά μόνο οι πολίτες της χώρας μπορούν να αποφασίσουν αν θα την περάσουν. Γι’ αυτό, το μέλλον είναι στα χέρια σας. Σας περιμένουμε στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γγ της Συμμαχίας χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική συνθήκη» και τονίζει πως η ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ «θα δώσει σε εσάς και στα παιδιά σας την ασφάλεια που υπάρχει όταν είσαι μέλος της πιο επιτυχημένης διεθνούς Συμμαχίας και θα δώσουμε στη χώρα σας ισότιμη φωνή στις συζητήσεις μας και ισότιμη φωνή στις αποφάσεις μας», καταλήγει.Με πληροφορίες από mkd.mk

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ