Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύπρος: "Η Τουρκία θέλει να επεκτείνει την κατοχή και στη νότια θάλασσα της Κύπρου"!

07.10.2014 | 15:51
Η κορβέτα «Μπάφρα» του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εργασίες στο SAIPEM 10000 και μάλιστα ο τουρκικός στρατός εκδίδει σχετικές ανακοινώσεις, σε καθημερινή βάση εδώ και τέσσερις μέρες.

Η κορβέτα «Μπάφρα» διαθέτει σύστημα εξοπλισμού με το οποίο μπορεί να κάνει εναέριες και υποβρύχιες επιθέσεις καθώς και να αναλάβει αμυντικές δραστηριότητες. Είναι φορτωμένη με ολμοβόλα και τορπίλες για υποβρύχιες επιθέσεις.

Το Saipem 10000, το πλοίο-τρυπάνι της κοινοπραξίας ENΙ/KOGAS, πραγματοποιεί γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου «9» της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μια πρώτη απάντηση κατά των τουρκικών προκλήσεων, αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη χειρότερη εξέλιξη από τότε που προχωρήσαμε στην ανακήρυξη της ΑΟΖ. Η Τουρκία είπε θέλει να επεκτείνει την κατοχή και στη νότια θάλασσα της Κύπρου. Πρέπει είπε να αντιδράσουμε και να μην αφήσουμε την τουρκική προκλητικότητα να συνεχιστεί, διαφορετικά θα χάσουμε την αξιοπιστία μας σαν κράτος και καμία εταιρεία δεν θα ενδιαφερθεί να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο».

Η αντίδραση της Αθήνας:
Κατόπιν οδηγιών του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Αναστάσιος Μητσιάλης, κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Kerim Uras, στο Υπουργείο Εξωτερικών, προς τον οποίον προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή.

«Απαράδεκτο γεγονός» θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αμφισβητήσει τα νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ). Σε δήλωσή του, ο Κώστας Ήσυχος, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, επικρίνει τη στάση της Τουρκίας και τονίζει ότι η πρακτική της κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, σε μια ήδη άκρως τεταμένη και εύφλεκτη περιοχή, σε βάρος την Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντά μια απαράδεκτη ανοχή, μέχρι στιγμής, των μόνιμων μελών του ΟΗΕ αλλά και των ηγετικών κύκλων της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ο κ. Ήσυχος, «για ακόμα μια φορά δηλώνει την ενεργή συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό, το ΑΚΕΛ, τις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, που μάχονται για μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο, με μία κυριαρχία και μία υπηκοότητα, ανεξάρτητη, ελεύθερη, χωρίς στρατούς κατοχής και ξένες βάσεις, χωρίς ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις και εμπλοκές».


Διαβάστε περισσότερα στο Newsit.com.cy, απευθείας από την Κύπρο.
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ