Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: "Απαιτεί" την έκδοση Γκιουλέν από τις ΗΠΑ

05.02.2015 | 17:36
O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε απαραίτητη την έκδοση, από τις ΗΠΑ, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, του ορκισμένου αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο ο αρχηγός του κράτους κατηγορεί ότι επιθυμεί να οικοδομήσει «ένα παράλληλο κράτος» με στόχο να τον ανατρέψει.

«Σίγουρα πρέπει να εκδοθεί. Έχουμε συνάψει με τις ΗΠΑ συμφωνία για αυτό το σκοπό, υπάρχει το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμφωνίες» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ηλικίας 73 ετών σήμερα, ο Γκιουλέν ζει από το 1999 στην Πενσιλβάνια (ανατολικές ΗΠΑ) απ’ όπου διευθύνει ένα μεγάλο δίκτυο σχολείων, ανθρωπιστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων.

Αν και ήταν στενός σύμμαχος του Ερντογάν όταν αναλάμβανε την εξουσία το 2002, ο Φετουλάχ Γκιουλέν μετατράπηκε σε ορκισμένο αντίπαλό του μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε την κυβέρνηση Ερτογάν.

Ο Ερντογάν τον κατηγορεί, όμως, πλέον, τον Γκιουλέν,  ότι έχει  στόχο να προκαλέσει την ανατροπή του. Για αυτό και έχει προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα, όπου το κίνημα του Γκιουλέν έχει πολλούς υποστηρικτές.

Τελευταίο επεισόδιο στην αντιπαράθεση αυτή μεταξύ των δύο ανδρών: η κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο την Τρίτη του 63% των κεφαλαίου της τράπεζας Asya, του 10ου μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, με το επιχείρημα ότι παραβίασε τους κανονισμούς «διαφάνειας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ