Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Τούρκοι διεκδικούν και παίρνουν πίσω αρχαία από τις ΗΠΑ!

05.12.2012 | 19:17
Το Μουσείο Τέχνης του Ντάλας επέστρεψε στην Τουρκία τμήμα μωσαϊκού δαπέδου, όταν ενημερώθηκε ότι είχε κλαπεί από αρχαιολογικό χώρο.
   Αξιωματούχοι του μουσείου ανακοίνωσαν πως συνεργάστηκαν με τις ιταλικές αρχές για την επιστροφή αρκετών αντικειμένων που είχαν αποκτήσει από ιταλό έμπορο, ο οποίος κατηγορείται ότι πουλούσε κλεμμένες αρχαιότητες.
   Το μουσείο εξέφρασε "τη λύπη του την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων" και οι επικεφαλής του τόνισαν πως αποτελεί προτεραιότητά τους το να επιστρέψουν τους θησαυρούς που έχουν κλαπεί από άλλες χώρες.
   Το έργο που επέστρεψαν στην Τουρκία είναι ένα κεραμικό μωσαϊκό που παριστάνει τον Ορφέα να παίζει λύρα καθισμένος σε ένα βράχο με πολλά άγρια ζώα γύρω του, τα οποία εξημερώνει με τη μουσική του.
   Το Μουσείο του Ντάλας απέκτησε το έργο αυτό σε δημοπρασία το 1999, σύμφωνα με αξιωματούχους του.
   Ο διευθυντής του μουσείου Μάξουελ Αντερσον ανακάλυψε πρόσφατα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μωσαϊκό μπορεί να είχε κλαπεί από αρχαιολογικό χώρο και ενημέρωσε τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.
   Οι τούρκοι ειδικοί παρείχαν τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά και φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι το κεραμικό εκλάπη από τον αρχαιολογικό χώρο της Ούρφα (αρχ. ελλην. Εδεσσα) . Το τμήμα αυτό του δαπέδου, που ανήκε σε ρωμαϊκή κατοικία, έχει διαστάσεις 163εκ Χ 152εκ και χρονολογείται από το 194 μ.Χ.
   Σε ειδική τελετή, οι αρχές του μουσείου παρέδωσαν το μωσαϊκό και ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς δικτύου πληροφοριών και συνεργασίας μεταξύ των ειδικών.
   Το μουσείο επίσης ανακοίνωσε πως συνεχίζει τις επαφές με τις ιταλικές αρχές και για άλλα αντικείμενα που βρίσκονται στη συλλογή του και αποκτήθηκαν από τον Εντοάρντο Αλμάτζια, τον λαθρέμπορο έργων τέχνης. Ανάμεσα στα αντικείμενα αυτά είναι και ένας ελληνικός ερυθρόμορφος κρατήρας και δύο χάλκινες ασπίδες με τη μορφή του θεού Αχελώου που παριστάνεται ως ταύρος.  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ