Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Δεκάδες συλλήψεις υποστηρικτών Γκιουλέν

22.05.2015 | 13:46
Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε σήμερα επιχείρηση για τη σύλληψη περίπου 80 ανθρώπων που εργάζονται στον επιχειρηματικό τομέα, στο πλαίσιο έρευνας που έχει στόχο τους υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρώην συμμάχου και νυν εχθρού του Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Οι επιχειρήσεις εναντίον αυτού που ο Ερντογάν χαρακτηρίζει "παράλληλη δομή" μέσα στο κράτος είχαν μέχρι τώρα επικεντρωθεί στα πρόσωπα που φέρονταν να είναι υποστηρικτές του Γκιουλέν στην αστυνομία, στο δικαστικό σύστημα, στα μέσα ενημέρωσης και σε μία μεγάλη τράπεζα. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι επιδιώκει την ανατροπή του.

Η σημερινή επιχείρηση επικεντρώθηκε στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε σε περισσότερες από δέκα επαρχίες, σύμφωνα με το Dogan, το οποίο πρόσθεσε πως μεταξύ των 20 συλληφθέντων βρίσκεται και ένα πρώην ανώτατο στέλεχος της αστυνομίας.

Η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει την επιχείρηση, η οποία γίνεται δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τους υποστηρικτές του Γκιουλέν στις τάξεις της αστυνομία και του δικαστικού σώματος ότι βρίσκονται πίσω από μία έρευνα για διαφθορά που συγκλόνισε την κυβέρνηση στα τέλη του 2013.

Χιλιάδες αξιωματικοί της αστυνομίας, δικαστές και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν στη συνέχεια από τις θέσεις τους ή τους ανατέθηκαν άλλα καθήκοντα, ενώ οι δικαστικές έρευνες που είχαν κινήσει τα πρόσωπα αυτά τέθηκαν στο αρχείο.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ