Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία - Δημοψήφισμα: Σουλτάνος "με τη βούλα" θέλει να γίνει ο Ερντογάν!

04.11.2015 | 13:24
 Η Τουρκία μπορεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα για να αλλάξει το Σύνταγμα και να εγκαθιδρύσει προεδρικό σύστημα και οι συζητήσεις για το θέμα θα επισπευσθούν την επόμενη περίοδο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν έκανε τις δηλώσεις αυτές τρεις ημέρες αφού το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, ένας θρίαμβος για τον Ερντογάν, η φιλοδοξία του οποίου για περισσότερες προεδρικές εξουσίες εξαρτάται από τον έλεγχο του κοινοβουλίου από το AKP.

"Ένα θέμα όπως το προεδρικό σύστημα δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς το έθνος. Αν ο μηχανισμός απαιτεί δημοψήφισμα, τότε θα διεξαγάγουμε δημοψήφισμα", είπε στους δημοσιογράφους ο Καλίν, προσθέτοντας πως η αλλαγή δεν είναι απλώς ένα προσωπικό θέμα για τον Ερντογάν.
"Η εκτελεστική προεδρία δεν είναι ένα θέμα του προσωπικού μέλλοντος του προέδρου μας. [Ο Ερντογάν] έχει ήδη μπει στα ιστορικά βιβλία. Το βασικό κίνητρο είναι να κάνει το σύστημα στην Τουρκία όσο γίνεται πιο αποτελεσματικό".

Ο Καλίν άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έπειτα από τις εκλογές της Κυριακής, λέγοντας ότι η πολιτική της των "ανοικτών θυρών" στους πρόσφυγες από τη Συρία θα συνεχιστεί είτε λάβει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε όχι.

Η Τουρκία δέχεται πιέσεις από την ΕΕ, στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί, να κάνει περισσότερα προκειμένου να κρατήσει τους πρόσφυγες στο έδαφός της και να βοηθήσει να αναχαιτιστεί η μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ΕΕ έχει προτείνει οικονομική βοήθεια και ταχύτερη ένταξη για την Τουρκία με την ελπίδα να εξασφαλίσει τη βοήθειά της.

Ο Καλίν είπε ακόμη πως η μάχη της Τουρκίας εναντίον των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και κατά του Ισλαμικού Κράτους θα συνεχιστεί "με αποφασιστικότητα". Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και της μεταναστευτικής κρίσης θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Τουρκία αργότερα αυτό τον μήνα, είπε.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ