Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Τουρκία Δημοψήφισμα: Τι δείχνουν οι σημερινές δημοσκοπήσεις και τι λέει ο Ερντογάν

15.04.2017 | 18:52
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ανέφερε σήμερα 15 Απριλίου 2017 σε ομιλία του πως δεν μπορεί να θεωρήσει ισάξια την ψήφο του "ναι" με την ψήφο του "όχι" ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου σύμφωνα με τη
"Εκτιμώ όσους υποστηρίζουν το 'όχι' στη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά δεν μπορώ να βάλω στην ίδια εξίσωση το 'ναι' με το 'όχι'. Πώς μπορούν, άλλωστε, να θεωρηθούν ισάξια; Τους εκτιμούμε βέβαια αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Γιατί; Επειδή αυτό είναι η Δημοκρατία", είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε μια περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης γράφει η hurrietdailynews.

Όσον αφορά τις σημερινές δημοσκοπήσεις σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δίνουν μία μικρή πλειοψηφία υπέρ του “ΝΑΙ” στο αυριανό δημοψήφισμα για την μετατροπή της Τουρκίας, από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, με υπερεξουσίες στον πρόεδρο, ενώ η αλλαγή αυτή του πολιτεύματος απαιτείται, σύμφωνα με τον Ερντογάν, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια, αλλά και ν΄ αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία.

Aπό την άλλη μεριά, σύμφωνα με τη DW oι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις. Η εταιρεία AG του Αντίλ Γκιούρ που προέβλεψε τη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, έδωσε 60,8% στο "ναι", έναντι 39,2% στο "όχι". Η εταιρεία Themis όμως έδειξε χθες άνοιγμα του "όχι" με 53,9%, με το "ναι" να περιορίζεται στο 46,1%. Στο χορό των προβλέψεων μπήκαν και οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε αργά χθες ότι περιμένει νίκη του "ναι" ανάμεσα στο 55% και 60%, ενώ ο αρχηγός του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου αποκάλυψε ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις που διαθέτει δείχνουν νίκη του "όχι" με 53%.

Αξίζει να τονίσουμε ότι οι επικριτές του δημοψηφίσματος υποστηρίζουν ότι ενισχύει τον αυταρχισμό του προέδρου, σε μία χώρα που έχουν συλληφθεί 40.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 120.000 έχουν εκδιωχθεί ή απολυθεί από τις εργασίες τους, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο.


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ