Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ:Ερντογάν πρόεδρο με 56% εξέλεξαν οι Τούρκοι

10.08.2014 | 20:31

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που εξελέγη από τον λαό της χώρας μετά τη νίκη του από τον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας.

Σε "τιτίβισμα" του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ το επιβεβαίωσε.
«Ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε 
ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη από τον λαό», έγραψε ο Μποζντάγ.

Το γραφείο του υπουργού επιβεβαίωσε το μήνυμα, το οποίο αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του Μποζντάγ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Στο 50% των καταμετρημένων ψήφων, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το 55,5%, ο Ιχσάνογλου, το 36,0% και ο Ντεμίρτας το 8,5%.
Σε 61 από τους 81 νομούς, προηγείται ο Ερντογάν, σε 12 νομούς, ο Ιχσάνογλου και σε 8 νομούς ο Ντεμίρτας.
Το αποτέλεσμα αυτό είχε ήδη προβλεφθεί από τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων,

Ο πρόεδρός της KONDA κ. Ταρχάν Ερντέμ είχε υποστηρίξει ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην τακτική της πόλωσης που ακολουθεί ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν. 

"Η σύγκρουση ανάμεσα σε δυο ταυτότητες σημαδεύει την τουρκική κοινωνία τα τελευταία χρόνια", είχε πει σε συνέντευξη τύπου ο κ. Ερντέμ και είχε τονίσει την ικανότητα του πρωθυπουργού Ερντογάν να εκμεταλλεύεται την σύγκρουση προς όφελος του. 

"Τώρα έχουμε δύο πλευρές που αντιδρούν σε όλα τα θέματα μέσα από τις ήδη γνωστές παραμέτρους, που συγκρούονται απολύτως μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους τρόπους . Οι δύο αυτές πλευρές μεταμορφώνοντας τις υπάρχουσες πολιτιστικές, οικονομικές, και κοινωνικές ταυτότητες, έχουν ήδη διαμορφώσει δύο νέες πολιτικές ταυτότητες", λέει ο κ. Ερντέμ.

Η αντιπολίτευση θεώρησε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την τακτική του κ Ερντογάν επιλέγοντας ένα κοινό υποψήφιο που προέρχεται από την συντηρητική σουνιτική κοινότητα. Αλλά τα αποτελέσματα των εκλογών διέψευσαν τις προσδοκίες της. 
Ως βασικό λόγο της αποτυχίας της στρατηγικής της αντιπολίτευσης αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές την αδυναμία του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) να συμφιλιωθεί με τις αλεβιτικές παραμέτρους του άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Στην διάσταση αυτή της προεκλογικής εκστρατείας αποδίδουν οι περισσότεροι αναλυτές και τις αναφορές στα θέματα των ταυτοτήτων που έκανε συχνά ο πρωθυπουργός Ερντογάν τονίζοντας τις σχέσεις της ηγεσίας του CHP με την Αλεβιτική κοινότητα.

Η τακτική αυτή παραβιάζει την παράδοση αποφυγής αναφοράς σε θέματα ταυτοτήτων, αποδείχθηκε μεν αποτελεσματική, αλλά έχει καταγγελθεί ως λαϊκιστική και επικίνδυνη
.

Διαβάστε ακόμη;

Η "φούσκα" του Ερντογάν είναι από τούβλα! Η αλήθεια για την "ισχυρή οικονομία" του
"Η χαρά της Τουρκίας το εμπάργκο Πούτιν" - Γιατί ο Ερντογάν πανηγυρίζει παραμονές εκλογών


Δωροδοκία για αγορά όπλων στην Τουρκία! Πρόστιμο σε εταιρεία των ΗΠΑ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ