Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Τουρκία - Εκλογές: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα για τον Ερντογάν

08.06.2015 | 14:35

Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές η τουρκική τηλεόραση έδειχνε τον Ερντογάν επι 44 ώρες να μιλά στο κοινό. Χθές το βράδυ, μετα τα αποτελέσματα, ο Ερντογάν εξαφανίστηκε!

Η απουσία και η σιωπή του "πανταχού παρόντα" προέδρου της Τουρκίας έκανε μπάμ! Αυτός και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που σινίδρυσε ειχαν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους. Το κόμμα έχασε την πλειοψηφία μετά από 13 χρόνια και τώρα αγωνίζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Θα μπορούσε να διαμορφώσει συνασπισμό με το εθνικιστικό ΜΗΡ ή εναλλακτικά θα μπορούσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφείας που θα ηταν, βεβαίως, ασταθή. Ή θα μπορει και να γινει θεατής καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μην πάρει την εξουσία το ΑΚΡ.
Εαν όλα αυτα αποτύχουν, οι Τουρκία θα πρέπει να ξαναπάει σε εκλογές.

Το όνειρο του κ. Ερντογάν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία για να αλλάξει το σύνταγμα από κοινοβουλευτικό σε προεδρική δημοκρατία, με αποτέλεσμα την επέκταση των εξουσιών του, εχει πεθάνει.

Τι προκάλεσε όμως την πληγή του ΑΚΡ; "Σε ενα μεγάλο βαθμό, αυτό ήταν η απόρριψη των προεδρικών φιλοδοξιών του Ερντογάν," λέει ο Σινάν Ουλγκέν του τουρκικου think tank Edam, και ερευνητης στο Carnegie. “Οι εκλογές για τον Ερντογάν ειχαν ώς στόχο την επιθυμία του να συγκεντρώσει την εξουσία και όχι το μέλλον του ΑΚΡ”. Επιπλέον, “ήταν επίσης ένα μήνυμα προς το κόμμα για την κατάσταση της οικονομίας και την ασαφή τήρηση της ειρήνης με τους Κούρδους. "Με την έναρξη αυτής της διαδικασίας, το ΑΚΡ εχει χάσει την υποστήριξη των εθνικιστών. Αλλά παραλείποντας να την εκπληρώσει, έχασε από το φιλο-κουρδικό κόμμα."

Οι Κούρδοι ήταν αυτοί που γιόρταζαν όλοι νύχτα. Το κόμμα τους, το HDP, τα δωσε όλα ελπίζοντας οτι θα μπορέσει να περάσει το κτώφλι του 10% του τουρκικου κοινοβουλίου. Σώστα έπραξαν όπως φαίνεται καθώς κέρδισαν το 13% των ψήφων και 80 βουλευτές.

Με τους χαρισματικούς άνδρες αλλα και γυναίκες ηγέτες του - σύμβολο της εστίασης του κόμματος σχετικά με την ισότητα των φύλων - εχει αυξήσει την δημοφιλία του πέρα απο την κουρδική μειονότητα, έλκωντας αριστερούς ψηφοφορους ικανοποιημένους με την προώθηση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και των οικολογικών θεμάτων - αλλα και αντιπάλους του Ερντογάν.

Αυτό σημαίνει ότι οι Κούρδοι, καταπιεσμένοι απο τις προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις, έχουν επιτέλους μια σημαντική φωνή στην τουρκικη εθνική σκηνή - και καθιστά την προοπτική της ειρήνης στην νοτιο-ανατολική Τουρκία πιο πιθανή.

Ποιες όμως ειναι οι άλλες αλλαγες που ειναι πλέον πιθανές; Σύμφωνα με τον Σινάν Ουλγκέν η αστάθεια και ο πιθανός συνασπισμός θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους στο εσψτερικό της χώρας και θα αφήσουν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. "Εάν το AKP αναγκαστεί να αποχωρήσει η αποτύχει να κερδίσει την πλειοψηφία σε νέες εκλογές, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υπέρ κάποιον ισλαμικών ομάδων στη Μέση Ανατολή μπορεί να αλλάξει, και η χώρα μπορεί να λάβει μια πιο φιλοδυτική προσέγγιση, ιδίως εάν ο σημαντικότερος παίκτης είναι το CHP. [κεντροαριστερά] "

Ο απετυχημένος στόχος τους ΑΚΡ “των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες του” πλέον αποκαλείται απο του κριτικούς του ειρωνικά “μηδεν γειτονες χωρίς προβλήματα” - οι σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Ιράν εχουν χαλάσει το τελευταίο διάστημα αλλα και με τις ΗΠΑ όπου υπάρχει μια θυελλώδη σχέση με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Η διπλωματία της χώρας τώρα μπορεί να αλλάξει - και το HDP θα πιέσει για μια πιο ήπια στάση έναντι των Κούρδων της Συρίας.

Αυτή είναι πιθανώς μια νέα πολιτική εποχή στην Τουρκία.

Το ΑΚΡ κέρδισε και αυτές τις εκλογές, με πάνω από το 40% των ψήφων - ένα ποσοστό των ψήφων που πολλές χώρες σε οποιαδήποτε δημοκρατία θα ποθούν. Έχει ακόμα όμως μια σημαντική κοινωνική βάση, κυρίως από τους πιο θρησκευτικούς, συντηρητικούς Τούρκους, οι οποίοι αισθάνονται απελευθερωμένη από το κόμμα και τον πρόεδρο.

Αλλά η κυριαρχία του AKP, το πολιτικό “one-man show” που παίζει στην Τουρκία εδω και 13 χρόνια μόλις έφαγε μια πολύ γερή κλωτσιά!


Πηγη - BBC
Μετάφραση - OnAlert 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ