Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ: Το μετεκλογικό παζάρι έχει αρχίσει - Τι "ετοιμάζει" ο Ερντογάν

01.11.2015 | 08:30
Ο ιστότοπος της Ηurriet Daily News φιλοξενεί δηλώσεις του διευθυντή της εταιρείας δημοσκοπήσεων KONDA Bekir Ağırdır, ο οποίος υποστηρίζει ότι μετά τις εκλογές μια ομάδα 10-15 βουλευτών του εθνικιστικού κόμματος MHP μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί υπό την ηγεσία του τέως βουλευτή του MHP Tuğrul Türkeş, ο οποίος πρόσφατα προσχώρησε στο Α KΡ, και να αποτελέσει τον πυρήνα για ένα νέο κόμμα που θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ΑK Ρ.

Τις εκλογές θα παρακολουθήσει και αυτή τη φορά  , ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ καθώς και ομάδα παρατηρητών του Συμβουλίου της Ε.Ε..

Ο ΟΑΣΕ εξέδωσε πρόσφατα την τελική έκθεσή του για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Μερικά από τα σημεία που υπογραμμίζονται στην υπόψη έκθεση είναι:

Το εκλογικό όριο του 10% για την είσοδο στην Βουλή.

Η καταπίεση στα ΜΜΕ που κριτικάρουν την κυβέρνηση.

Οι δημόσιοι λειτουργεί που συνόδευαν τον Πρόεδρο Ερντογάν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του Α KP με κρατικά έξοδα.
Η απαγόρευση κάποιων προεκλογικών αφισών των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την αιτιολογία ότι προσέβαλαν τον Πρόεδρο.

Οι επιθέσεις εναντίον γραφείων και υποψηφίων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η ανεπάρκεια διαφάνειας του Ανώτατου Εκλογοδικείου·και ειδικότερα το γεγονός ότι κάποιες από τις αποφάσεις του σχετικά με την διαχείριση των εκλογών και τις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων δεν ήταν σύμφωνες προς την κείμενη νομοθεσία.

Το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Εκλογοδικείου δεν υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο
Η ανησυχία σχετικά με τη διαφάνεια και την αμεροληψία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (RTÜK), οι μεταδόσεις του τηλεοπτικού καναλιού TRT1 υπέρ του κυβερνώντος κόμματος (σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσιογραφική είδηση, η TRT1 διέθεσε 38 ώρες σε προεκλογικές εκδηλώσεις του κυβερνώντος κόμματος, 3 ώρες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και 8 λεπτά στο HDP).

Το γεγονός ότι, ως την ημέρα της διεξαγωγής των εκλογών, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είχε λάβει καμιά απόφαση για τις προσφυγές που υποβλήθηκαν σε αυτό σχετικά με την συμμετοχή του ΠτΔ στις προεκλογικές συγκεντρώσεις

Το ότι οι πολίτες δεν μπορούσαν να εκτελέσουν καθήκοντα εκλογικών αντιπροσώπων με τρόπο αποτελεσματικό.

ΠΗΓΗ: www.seffaflik.org  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ