Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει ασκήσεις στη Ρόδο

03.11.2017 | 10:18
 Σχεδόν ένα μήνα πριν έρθει, για πρώτη φορά ως πρόεδρος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται ο Τούρκος αντιπρόεδρος, η Τουρκία προκαλεί ξανά. Και κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο!
Λίγες ώρες αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ακύρωσε, αιφνιδιαστικά, τη συνάντησή του με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Χακάν Τσαβούσουγλου, η Τουρκία φρόντισε να προκαλέσει ξανά. Όχι μόνο με παραβιάσεις αλλά και με μια ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου!

Αργά το βράδυ της Πέμπτης (02.11.2017), στη σελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέβηκε ανακοίνωση που αφορά στην Ελλάδα. Κοινή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου στη Ρόδο, είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης.

Η Τουρκία εκφράζει την ενόχλησή της για τις κοινές ασκήσεις ναυτικές Ελλάδας – Αιγύπτου στη Ρόδο. Ξεκίνησαν στις 30 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 4 Νοεμβρίου. Δεν μένει όμως μόνο στην… ενόχληση. Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, στέλνει… «μήνυμα» στην Αίγυπτο και απειλεί για νέα ένταση στο Αιγαίο.

Τουρκία προς Ελλάδα: Παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο!

«Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από στρατιωτικές μας αρχές ενημερωθήκαμε πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος πραγματοποιούν αμφίβια επιθετική άσκηση στη Ρόδο», ξεκινά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της πως η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ρόδου είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή. Επικαλείται δε την Συνθήκη των Παρισίων, το 1947.

«Η ειρηνευτική συνθήκη του Παρισιού το 1947 απαγορεύει κάθε είδους στρατιωτική άσκηση στη Ρόδο, η οποία δόθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία με τον όρο να αφοπλιστεί», αναφέρει η ανακοίνωση. «Επομένως, η άσκηση αυτή είναι μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τονίζεται το κείμενο.

Απειλές για ένταση στο Αιγαίο

Η Τουρκία βέβαια δεν μένει εκεί. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, εστάλη προειδοποίηση στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα. «Για να υπενθυμίσουμε την αποφυγή μονομερών ενεργειών που μπορούν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο».

«Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζουμε την ελπίδα οι γείτονές μας οι Έλληνες να αποφεύγουν τις ζημιογόνες ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», σημειώνεται. Και στην… εξίσωση μπαίνει και η Αίγυπτος! «Καλούμε τα τρίτα μέρη να μη γίνονται συμμέτοχοι σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας».

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ