Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Επεκτείνει τις διπλωματικές της σχέσεις στην Ασία

06.08.2015 | 11:47
Η Τουρκία θα συνεχίσει την επέκταση των διπλωματικών της σχέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση της παρουσία της στις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή προχωρά στην ίδρυση τριών νέων πρεσβειών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών της 48ης Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, στην Κουάλα Λουμπούρ, τόνισε ότι οι νέες διπλωματικές αποστολές αποτελούν ουσιαστικό μέρος του δεύτερου πυλώνα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, με περιοχές ενδιαφέροντος στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, αλλά και τη γεωγραφική ζώνη της Ασίας και του Ειρηνικού.

"Έχουμε αναβαθμίσει τις σχέσεις μας σε στρατηγικό επίπεδο με έξι χώρες της περιοχής: Μαλαισία, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδονησία, Κορέα και πιο πρόσφατα με τη Σιγκαπούρη. Ανοίξαμε νέες πρεσβείες στη Μιανμάρ, τη Σρι Λάνκα, την Καμπότζη, αλλά και το Μπρουνέι. Θα έχουμε επίσης, σύντομα πρεσβείες στην Παπούα-Νέα Γουινέα, στο Λάος, αλλά στα νησιά Φίτζι. Η Τουρκία ήταν πάντοτε τμήμα της Ασίας. Ωστόσο, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ασία είναι το σπίτι μας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

"Οι πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές μας σχέσεις με την Ασία επεκτείνονται γρήγορα. Ρωτήστε οποιονδήποτε ακαδημαϊκό, οπουδήποτε στον κόσμο. Όλοι θα συμφωνήσουν ότι το καθοριστικό θέμα του 21ου αιώνα είναι η ανάδειξη της Ασίας" πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο της προεδρίας που ασκεί στην ομάδα G20, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να μειώσει τις ανισότητες μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, προωθώντας τη συνολική οικονομική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ασφάλειας στην πρόσβαση τροφίμων, αλλά και τη βελτίωση της πρόσβασης στις πηγές ενέργειας.

Η συνεργασία στο πλαίσιο της G20 είναι απαραίτητη, ενώ πέντε χώρες-μέλη της ομάδας αυτής, (Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία και Κορέα) προέρχονται από την ασιατική ήπειρο και για το λόγο αυτό, πρέπει να διατηρήσουμε μαζί τους στενό διάλογο, αλλά και συνεργασία, σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ