Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Έτοιμο να σταλεί στην Κύπρο το νέο της γεωτρύπανο

03.03.2019 | 03:58

Πρώτη Δημοσίευση: 2019-03-02 16:58:39
Τελευταία Ενημέρωση: 2019-03-03 03:58:39Καθόλα έτοιμο το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν. Το όνομα αυτού, "Γιαβούζ" που θα πει δυνατός στα τούρκικα και αναμένεται να σταλεί σύντομα στην Κύπρο. Ο "Πορθητής", το άλλο πλοίο γεωτρύπανο της Τουρκίας βρίσκεται ήδη στην Αττάλεια.
 

Ειδικότερα, σε ομιλία του στη Ρίζε, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «πήραμε το νέο μας γεωτρύπανο. Το πρώτο μας γεωτρύπανο που το ονομάσαμε `Πορθητής` εξακολουθεί να κάνει ακόμη δραστηριότητες στα ανοιχτά της Αττάλειας. Πήραμε το δεύτερο γεωτρύπανό μας και του δώσαμε το όνομα ‘Γιαβούζ’. Το φέραμε στην Τουρκία και το δέσαμε στα ανοιχτά της Γιάλοβας (στο ναυπηγείο). Μετά τις εργασίες συντήρησης και ελέγχου και το ‘Γιαβούζ’ θα ξεκινήσει τις δραστηριότητες γεώτρησης στη Μεσόγειο», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ερντογάν είπε ότι το ‘Γιαβούζ’ έχει τις ίδιες δυνατότητες (με τον Πορθητή) και είναι ένα από τα 16 μεγαλύτερα γεωτρύπανα του κόσμου.

«Ως Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που υπάρχει στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι ο ‘Πορθητής’ και το ‘Γιαβούζ’ θα κάνουν από ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.
 
«Αυτοί που βρίσκουν είναι αυτοί που ψάχνουν. Εμείς πρώτα ο Θεός ψάχνοντας θα βρούμε. Πιστεύω ότι πρώτα ο Θεός είναι κοντά η μέρα που θα πάρουμε τα καλά νέα από τα γεωτρύπανά μας», ανέφερε.
 
Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν ανέφερε γιατί επέλεξε το όνομα ‘Γιαβούζ’ για το νέο γεωτρύπανο.  Ωστόσο, το πιθανότερο να το ονόμασε έτσι λόγω του Σελίμ Α΄ ο οποίος ήταν γνωστός ως Γιαβούζ (δυνατός). Ήταν ο ένατος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και βασίλεψε από το 1512 μέχρι το 1520. Έγινε γνωστός επειδή κατάφερε να επεκτείνει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τριπλασιάζοντας την έκτασή της, αφού οι Άραβες πέρασαν στον έλεγχο των Οθωμανών οι οποίοι έγιναν η κυρίαρχη δύναμη στον ισλαμικό κόσμο. Ο Σελίμ ήταν ο πρώτος Οθωμανός σουλτάνος που έλαβε το τίτλο του χαλίφη του Ισλάμ.

Πηγή: Philenews


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ