Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Tουρκία: Ολοκληρώθηκε η ''Ασπίδα του Ευφράτη'' - Συνάντηση Ερντογάν - Τίλερσον

30.03.2017 | 13:00
Η επιχείρηση ‘’Ασπίδα του Ευφράτη’’ στη νοτιοδυτική Συρία έληξε με επιτυχία σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πραγματοποίησε συνάντηση στις 29 Μαρτίου 2017 παρουσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπυου ανακοινώθηκε η λήξη της επιχείρησης. Τον τερματισμό της επιχείρησης Ασπίδα του Εφράτη επιβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντρίμ. Ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντρίμ, τόνισε επίσης στο δίκτυο ΝΤV ότι η επιχείρηση ήταν επιχτυχής και οτι περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις αναμένεται να διεξαχθούν υπό τη μορφή νέας επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία άρχισε την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη στις 24 Αυγούστου 2016 με στόχο την εκκαθάριση των συνόρων της με τη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος και των Κούρδων μαχητών του YPG.

Η Συριακή κυβέρνηση έκανε σφοδρή κριτική στην παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων και ζήτησε από τα Ηνωμένη ‘Έθνη να πιέσουν την Τουρκια να αποσύρει τα στρατεύματα της.

Η επίσημη λήξη της επιχείρησης ‘’Ασπίδα του Ευφράτη’’ έγινε μια μέρα πριν την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην Τουρκία.

Σημερα Πέμτη 30 Μαρτίου 2017 ο Ρεξ Τίλερσον έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, τον Πρωθυπυργό Γιλντρίμ και άλλους Τούρκους αξιωματούχους Στο επίκεντρο της συζήτησης η ανακατάληψη της Ράκκας και το Συριακό ζήτημα.

Οι σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας είναι τεταμένες, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους Κούρδους στη Συρία. Ο Πρόδρος Ντόναλτ Τραμπ θεωρεί ότι οι Κούρδοι στη Συρία αποτελούν την πιο αποτελεσματική λύση απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Νουμαν Κουρτουλουμούς τόνισε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα συμμετέχουν στη μάχη για την ανακατάληψη της Ράκκας αν συμμετέχουν και οι Κούρδοι μαχητές.

Στην ατζέντα της συζήτησης είναι και το θέμα του Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί υπαίτιο για το σχεδιασμό του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από RT,dailysabah

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ