Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟΥΡΚΙΑ:Και τυπικά προς χούντα Ερντογάν! Θέτει εκτός νόμου το HDP βάζει φυλακή τον Ντεμιρτας

03.01.2016 | 16:41

Η Τουρκία διολισθαίνει -και τυπικά- σ΄ ένα καθεστώς απολυταρχίας με την πλήρη ανοχή αν όχι και την υποστήριξη των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ .Ο Ερντογάν είναι έτοιμος να θέσει εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα HDPκαι να βάλει βυλακή τους βουλευτές του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, συμπροέδρων του κουρδικού kόμματος HDP!

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να συστήσει επιτροπή προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας τους.

“Κατηγορούνται” για “έγκλημα κατά του Συντάγματος” αφού τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης μεγαλύτερης αυτονομίας στις κουρδικές περιοχές.
Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, η κοινοβουλευτική επιτροπή Δικαιοσύνης θα συζητήσει το ζήτημα σε μια υποεπιτροπή, προτού προτείνει τη λήψη αυτού του μέτρου στην Εθνοσυνέλευση.

Είναι αρκετη η απλή πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαθέτει αυτοδυναμία, για την άρση της ασυλίας των βουλευτών.
Μόλις χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφραζε την υποστήριξή του στην απόφαση να διεξαχθεί ποινική έρευνα σε βάρος των δύο Κούρδων ηγετών.
Ο Ερντογάν επισήμανε ότι Κούρδοι πολιτικοί πρέπει «να πληρώσουν το τίμημα» για τις δηλώσεις τους υπέρ της αυτονομίας του λαού τους και τάχθηκε υπέρ της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας για να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε δηλώσεις που προτρέπουν υπέρ της διαίρεσης της χώρας» σημείωσε ο Ερντογάν.
Ο Ντεμιρτάς είχε πει κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του την περασμένη Κυριακή ότι οι Κούρδοι της Τουρκίας πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να ζήσουν αυτόνομα ή «κάτω από την τυραννία ενός άνδρα».
Ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος έσπευσε να χλευάσει τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν και είπε ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος «μοιράζει ετυμηγορίες όπως το Ανώτατο Δικαστήριο», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Πολλοί δήμαρχοι κουρδικών πόλεων επίσης διώκονται με τις ίδιες κατηγορίες και περίπου 20 εξ αυτών έχουν ήδη προφυλακιστεί.
 
Το σκίτσο είναι του  γνωστού σκιτσογράφου Κάρλος Λατούφ. Το πρώτο του για το 2016.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ