Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Toυρκία: Κάθε πραξικοπηματίας μπορεί να καταφύγει στην Ελλάδα - H Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

05.06.2018 | 19:06
Στο ζενίθ η τουρκική προκλητικότητα. Η τουρκική κυβέρνηση, μετά την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να απελευθερωθούν οι τελευταίοι 4 Τούρκοι αξιωματικοί προέβη σε καυστικές δηλώσεις. Ένας ένας με τη σειρά ακολούθησαν και άλλοι τούρκοι Υπουργοί.

Μεταξύ άλλων σε βιτριολικές δηλώσεις προέβησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Αξόι.

Ο Γκιούλ κατηγόρησε την Ελλάδα πως με την μη έκδοση των στρατιωτικών στην Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, και τόνισε πως η χώρας μας δεν είδε το θέμα όπως θα πρεπε.

«Η απόφαση της Ελλάδας τάσσεται κατά του διεθνούς δικαίου. Κάναμε πολλές φορές αίτημα στην Ελληνική δικαιοσύνη να μας τους παραδώσει, όμως όπως φάνηκε αντί να δουν το θέμα νομικά, το αξιοποίησαν για πολιτικούς λόγους» δήλωσε ο Γκιουλ σε τουρκικά ΜΜΕ.

«Η Ελλάδα δημιουργεί ασφαλή χώρο για πραξικοπηματίες»

Σύμφωνα με την iha, η Τουρκία επισημαίνει δια στόματος του Υπουργείου Εξωτερικών πως η Ελλάδα με την απόφασή της αυτή, δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο για κάθε είδους πραξικοπηματία.

"Δεν συνάδει ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε και το δίκαιο καλής γειτονίας η απελευθέρωση προδοτών που επιχείρησαν να κάνουν πραξικόπημα" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας την απόφαση ελληνικού δικαστηρίου για απελευθέρωση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Όπως σημειώνει η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για επιστροφή τους και εκδίκασή τους στη χώρα. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι “Είχαμε δηλώσει ότι καταδικάζουμε την άρνηση για πολλές φορές της Ελλάδας να επιστρέψει στη χώρα μας τους 8 προδότες πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου αφήνοντας τον ένα ελεύθερο και ότι αναμέναμε από την ελληνική δικαιοσύνη να μην επαναλάβει αυτού του είδους τα λάθη με τέτοιες μονόπλευρες αποφάσεις”.

Για να προσθέσει ότι “παρόλα αυτά η Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες μάθαμε ότι άφησε ελεύθερους και τους άλλους εφτά φυγάδες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξηγήσει την απελευθέρωση όλων των πραξικοπηματιών φυγάδων ως διοικητική απόφαση που αφορά την διαδικασία σύλληψής τους”.

“Μία χώρα που διατείνεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, δεν είναι συμβατό ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με το δίκαιο της καλής γειτονίας να απελευθερώνει προδότες που επιχείρησαν να κάνουν πραξικόπημα σε μία γείτονα χώρα για την κατάλυση της δημοκρατίας. Θα συνεχίσουμε με επιμονή την αποφασιστικότητά μας για επιστροφή των πραξικοπηματιών προδοτών και την εκδίκασή τους στη χώρα μας”, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Χαμί Ακσόι.


Πηγή: newsit.gr ,  Ηurriyet, http://www.mynet.com


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ