Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Νέοι φόβοι για κοινωνική έκρηξη!

18.09.2014 | 15:40
Ο πρόσφατος νόμος, ο οποίος προοριζόταν να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στον τομέα των ορυχείων στην Τουρκία και ψηφίστηκε μετά την καταστροφή στη Σόμα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 301 ανθρώπους τον Μάιο, οδήγησε στην απόλυση 5.000 και πλέον ανθρακωρύχων, όπως δήλωσε σήμερα συνδικαλιστική πηγή.

Αφότου τέθηκε σε ισχύ η μεταρρύθμιση αυτή την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να δώσει μια απάντηση στις καταγγελίες για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στα ορυχεία στην Τουρκία, όχι λιγότερα από 37 ορυχεία στη χώρα ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους λόγω των οικονομικών δυσχερειών που επέφεραν οι νέοι κανόνες.

«Οι εργοδότες είναι πλέον υποχρεωμένοι να αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους για τους υπαλλήλους τους, οι οποίοι πλέον μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 43 ετών», δήλωσε ο Οσμάν Τουτκούν, ηγετικό στέλεχος του συνδικάτου των εργαζομένων στα ορυχεία (Genel Maden İş) στην επαρχία Ζονγκουλντάκ (βόρεια), όπου βρίσκεται το σημαντικότερο ανρακοφόρο κοίτασμα της χώρας.

«Πρόκειται ολοφάνερα για ένα οικονομικό βάρος για τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται» τα ορυχεία, πρόσθεσε ο Τουτκούν.

Το νομοθέτημα αυτό, το οποίο ζητούσαν επί χρόνια τα συνδικάτα, μειώνει σε 30 τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας των εργαζομένων στα ορυχεία —από 48 που ήταν μέχρι να τεθεί σε ισχύ— και θεσπίζει μια σειρά μέτρων εργασιακής ασφάλειας.

Μόνο στην επαρχία Ζονγκουλντάκ 22 ορυχεία ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους και απέλυσαν 4.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με τον Τουτκούν, ο οποίος τόνισε πως φοβάται μια «κοινωνική έκρηξη» στην περιοχή, η οικονομική δραστηριότητα στην οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το υπέδαφός της.

Άλλα ορυχεία έχουν επίσης αναστείλει τη δραστηριότητά τους στην Κιουτάχια (δυτική Τουρκία) και στην Ερμενέκ (νότια), σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εργασίας. «Επί σειράν ετών, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ορυχείων είχαν συνηθίσει αυτά να καταγράφουν εξαιρετικά υψηλά κέρδη. Δεν τα έχουν πλέον, άρα απολύουν», επισήμανε ο Φικρέτ Σογιάκ, βετεράνος συνδικαλιστής στον τομέα των ορυχείων και συγγραφέας ενός βιβλίου για τις εργασιακές σχέσεις.

Την 13η Μαΐου μια έκρηξη και η κατάρρευση τμήματος ενός ορυχείου στη Σόμα προκάλεσαν το θάνατο 301 εργαζομένων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του αζώτου. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη βιομηχανική καταστροφή στην Ιστορία της Τουρκίας.

Η δικαστική έρευνα έφερε στο φως μια σειρά ελλείψεων στοιχειωδών μέτρων και παράβασης των κανόνων εργασιακής ασφάλειας από μέρους της επιχείρησης η οποία διαχειριζόταν το ορυχείο—που μολαταύτα αρνείται ότι έχει οιαδήποτε ευθύνη για το δυστύχημα.

Σε βάρος οκτώ ανωτάτων στελεχών της πάντως ασκήθηκαν διώξεις για ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια στα τέλη του Μαΐου.

Η Τουρκία βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τους θανάτους στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το λαθρεμπόριο πετρελαίου προς την Τουρκία χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές

Η Τουρκία "πουλάει" τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού κράτους

Έξαλλος ο Ερντογάν - "Η Τουρκία δεν υποστηρίζει ισλαμιστές τρομοκράτες"!


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ