Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία - ΟΗΕ παίρνουν θέση για τις Ισραηλινές Επιδρομές στη Γάζα

11.07.2014 | 17:26
  • Συνολικά 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέσα σε τέσσερις ημέρες στη Γάζα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
  • Μέχρι σήμερα δεν έχει σκοτωθεί κανένας Ισραηλινός. 
  • Πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου του πολέμου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, εκτιμά ο Oργανισμός Hνωμένων Eθνών.
  • Να σταματήσουν οι ισραηλινές επιδρομές καλέι η Τουρκία
  • Τριάντα τέσσερις μκο ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ο μεγάλος αριθμός αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Γάζα εγείρουν ανησυχίες πως η χώρα αυτή διαπράττει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παράλληλα, η Τουρκία κάλεσε να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα δημοσιεύματα κατά τα οποία πολλοί Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε πλήγματα εναντίον κατοικιών προκαλούν βαθιά ανησυχία, σημείωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ναβί Πιλάι σε ανακοίνωσή της.

«Οι αναφορές αυτές εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον οι ισραηλινές επιδρομές είναι σύμφωνες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο του πολέμου», τόνισε η Πιλάι.

Η ίδια πρόσθεσε πως την ανησυχούν εξίσου οι ενέργειες του Ισραήλ και οι επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπολύονται αδιακρίτως από παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα εναντίον στόχων στο Ισραήλ και κάλεσε με έντονο τρόπο και τις δύο πλευρές «να σέβονται τα δικαιώματα των αμάχων».

Βομβαρδίζοντας κατοικίες, το Ισραήλ πιθανόν παραβιάζει το δίκαιο του πολέμου, εξήγησε ακόμη η εκπρόσωπος της Πιλάι, η Ραβίνα Σαμντασάνι. «Έχουμε λάβει βαθύτατα ανησυχητικές αναφορές, με βάση τις οποίες ένας αριθμός αμάχων, περιλαμβανομένων και παιδιών, έχουν πέσει θύματα (αεροπορικών) πληγμάτων σε σπίτια», είπε η εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Η Σαμντασάνι επισήμανε ότι έστω και στην περίπτωση που «ένα σπίτι χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, η όποια επίθεση» εναντίον του «θα πρέπει να είναι ανάλογη, να προσφέρει ένα αδιαμφισβήτητο στρατιωτικό πλεονέκτημα» ενώ και πρέπει ακόμη να «λαμβάνονται προφυλάξεις για να προστατεύονται οι άμαχοι» από το στρατό.

Γενικά «τα κτίρια που χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς, όπως για κατοικία, θεωρείται ότι δεν αποτελούν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους»,
όπως υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Πιλάι στις δηλώσεις της στη Γενεύη.

Στην γραπτή ανακοίνωσή της η ίδια η Πιλάι τόνισε πως «το Ισραήλ, η Χαμάς και οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα τον έχουν ακολουθήσει ξανά αυτόν τον δρόμο στο παρελθόν, και οδήγησε μόνο σε θάνατο, σε καταστροφή, σε δυσπιστία, μια οδυνηρή παράταση της σύγκρουσης», τονίζοντας πως «για ακόμα μια φορά», οι άμαχοι «υφίστανται το βαρύτερο τίμημα της σύγκρουσης» που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΚΑΛΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυναν έκκληση στο Ισραήλ να τερματίσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και να μην προχωρήσει σε μια χερσαία εισβολή.
«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και δεν πρέπει να προχωρήσει σε μια χερσαία εισβολή» σημείωσε ο πρόεδρος Γκιουλ σε ανακοίνωσή του με την οποία κάλεσε παράλληλα να επανέλθουν ξανά σε ισχύ οι όροι της εκεχειρίας του 2012 ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Ο Ερντογάν είπε από τη δική του πλευρά ότι «δεν είναι δυνατό» να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ ενόσω συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, αποκαλώντας δυσανάλογη χρήση βίας τις αεροπορικές επιδρομές.


Τριάντα τέσσερις διεθνείς μκο καλούν σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας


Τριάντα τέσσερις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις απηύθυναν σήμερα, με κοινή ανακοίνωσή τους, έκκληση για κατάπαυση του πυρός καθώς και για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Action Contre la Faim (Δράση εναντίον της πείνας), CARE, Save The Children, Oxfam και τριάντα άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις από την Ιταλία, την Ελβετία ή και την Ιαπωνία ζητούν από τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς να βρουν μια βιώσιμη λύση για να βάλουν τέλος στη σύγκρουση, "ώστε τα θύματα αυτών των μαχών να προφυλαχθούν από τη βία και τα δικαιώματά τους και οι ανάγκες τους να γίνουν σεβαστά".

"Την ώρα που άμαχοι της Λωρίδας της Γάζας σκοτώνονται από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, που τα σπίτια, τα σχολεία, οι προσβάσεις στο νερό υφίστανται ζημιές και καταστρέφονται, και οι ρουκέτες των Παλαιστινίων συνεχίζουν να πέφτουν στο Ισραήλ, ζητούμε και πάλι μια κατάπαυση του πυρός", τονίζουν οι 34 μκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Ισραήλ συνεχίζει την αεροπορική επιχείρηση στη Γάζα

Η Μέση Ανατολή φλέγεται! 100 οι νεκροί και κανένας Θεός δεν μπορεί να βάλει το χέρι του


Ρουκέτες M302 στο μυστικό οπλοστάσιο της Χαμάς


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ