Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Τουρκία: Όχι σε κάθε “πολιτικό διαλόγο” με τη Δαμασκό

21.02.2018 | 21:18
Όχι σε κάθε “πολιτικό διάλογο” με τη Δαμασκό λέει η Άγκυρα. Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών έρχονται σε επικοινωνία με τις συριακές μόνο όταν οι καταστάσεις το απαιτούν είπε μεταξύ άλλων, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας σήμερα. Ο ίδιος τόνισε ότι η Άγκυρα απορρίπτει κάθε “πολιτικό διαλόγο” με τη Δαμασκό.

“Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας και της Συρίας είναι σε επικοινωνία όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις στη Συρία”, είπε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ενώ απέρριψε την εγκαθίδρυση κάθε “πολιτικού διαλόγου” μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του ρώσου υπουργού εξωτερικών Σερκέι Λαβρόβ, ότι η Άγκυρα και η Δαμασκός θα μπορούσαν να επικοινωνούν άμεσα ώστε να επιλυθεί το θέμα που ανακύπτει με την Αφρίν ο κ. Καλίν είπε συγκεκριμένα:

“Όταν εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις το απαιτούν, η υπηρεσία πληροφοριών μας μπορεί να έρθει σε άμεση ή έμμεση επαφή [με την συριακή υπηρεσία πληροφορίών], ώστε να λυθούν συγκεκριμένα προβλήματα. Αυτό είναι μέρος της αποστολής των μυστικών μας υπηρεσιών”, δήλωσε ο κ.Καλίν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της σημερινής ( 21.2.2018) συνέντευξης τύπου.

“Yψηλού επιπέδου πολιτικός διάλογος μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού όπως προτάθηκε ( από το Λαβρόφ) είναι εκτός συζήτησης”, είπε ο κ. Καλίν, ενώ υπενθύμισε ότι τα άμεσα μηνύματα της Τουρκίας στη Συρία τα μεταφέρει η Ρωσία και το Ιράν στο πλαίσιο των συναντήσεων που γίνονται στην Αστάνα.

Η πρόταση του Λαβρόφ έγινε μετά από μη επιβεβαιωμένα δημοσιεύματα ότι το συριακό καθεστώς και οι Κούδροι Πολιτοφύλακες του UPG συμφώνησαν ότι οι τελευταίοι είναι έτοιμοι να αφήσουν την Αφρίν υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού.

Ο Καλίν επανέλαβε ότι Άγκυρα δεν επιβεβαιώνει τέτοια συμφωνία και ότι πρόκειται για καθαρή προπαγάνδα. Ο ίδιος ανέφερε ότι η αυτοκινητοπομπή που εισήλθε στο Αφρίν στις 20 Φεβρουαρίου εμποδίστηκε από τον τουρκικό στρατό.

Τέλος, αναφερθείς στην στρατιωτική επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αφρίν, ο κ. Καλίν είπε ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι το YPG προσπαθεί να μετατρέψει την περιοχή σε ένα νέο προπύργιο τρομοκρατών, παρόμοιο με αυτό που το PKK είχε δημιουργήσει στα βουνά του Qandil στο βόρειο Ιράκ.

Με πληροφορίες από http://www.hurriyetdailynews.com

Μετάφραση, επιμέλεια Αγγελική Μαξούρη
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ