Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού

18.08.2015 | 10:57

Οι Τούρκοι εθνικιστές απέρριψαν το ενδεχόμενο να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και αρνήθηκαν να υποστηρίξουν μία κυβέρνηση μειοψηφίας, εγείροντας νέα προσκόμματα στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου να άρει το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Έπειτα από μία συνάντηση διάρκειας δυόμισι ωρών, χθες, με τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με οποιαδήποτε από τις επιλογές που υπήρχαν στο τραπέζι προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
Η είδηση ότι οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης απέβησαν άκαρπες είχαν ως αποτέλεσμα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου να μειωθεί σε ένα νέο ιστορικό χαμηλό και να φθάσει στο 2,8680.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός γνωστοποίησε επιπλέον ότι ο Μπαχτσελί του ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την πρόταση σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που κατατεθεί προς ψήφιση ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, μια κίνηση που μόνο δυσκολεύει τον Νταβούτογλου να επιλύσει την κρίση πριν από την προθεσμία της 23ης Αυγούστου. «Δεν κατέστη δυνατό να υλοποιήσουμε οποιαδήποτε από τις επιλογές που είχαμε στο μυαλό μας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με τον Μπαχτσελί», επισήμανε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Η υπάρχουσα κατάσταση δεν ευνοεί το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού. Θα επιστρέψω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εφόσον καταστεί αναγκαίο, αφού το συζητήσω με τον πρόεδρο» πρόσθεσε ο Αχμέντ Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα διαβουλευτεί με τα στελέχη του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, και με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα επόμενη βήματα στα οποία θα προχωρήσει.

Εξάλλου η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) τόνισε ότι πρέπει να του δοθεί η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αφού το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) δεν κατάφερε να επιτύχει συμφωνία με κανένα άλλο κόμμα ώστε να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση.

«Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα επιδείξει τον σεβασμό του στη δημοκρατική νομιμότητα και τη λαϊκή βούληση επιστρέφοντας την εντολή στον πρόεδρο. Και αναμένουμε ότι ο πρόεδρος θα δώσει την εντολή στον ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Χαλούκ Κοτς σε μια γραπτή τοποθέτησή του.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ