Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και την δικαιοσύνη

08.01.2014 | 13:26
Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε σήμερα τις μεγάλες εκκαθαρίσεις στον χώρο της αστυνομίας και τη δικαιοσύνης, στις οποίες προσάπτει "ενορχήστρωση" της έρευνας για διαφθορά που την κλονίζει, με την αποπομπή αστυνομικών διοικητών σε μεγάλες πόλεις της χώρας και με την κατάθεση νομοσχεδίου που αποσκοπεί στην ενίσχυση του ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας επί της λειτουργίας του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων.

Επειτα από το άνευ προηγουμένου κύμα μαζικών εκκαθαρίσεων των τελευταίων ημερών στις τάξεις της αστυνομίας, ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλα υπέγραψε σήμερα διάταγμα για την αποπομπή 16 αστυνομικών διοικητών, ανάμεσά τους και ο υπαρχηγός εθνικής ασφαλείας και οι αρχηγοί ασφαλείας της Αγκυρας, της Σμύρνης, της Αντάλιας και του Ντιγιάρμπακιρ.

Σύμφωνα με απολογισμό του τουρκικού Τύπου, ο συνολικός αριθμός των αστυνομικών που έχουν αποπεμφθεί μέχρι στιγμής από τα μέσα Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 700. Μόνο τη χθεσινή ημέρα 350 αστυνομικοί απηλλάγησαν των καθηκόντων τους μόνο στην περιοχή της Αγκυρας.

Ολα τα θύματα των μαζικών εκκαθαρίσεων, που έγιναν με εντολή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιθανότατα ανήκουν στην ισχυρή αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν (διαβάστε εδω ποιος ειναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν) , τον οποίο ο τούρκος πρωθυπουργός κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την έρευνα για τα σκάνδαλα διαφθοράς στις τάξεις της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησής του.
Ο Ερντογάν, που βρίσκεται σε περιοδεία στην Ασία, κατηγόρησε την οργάνωση του Γκιουλέν, που ζει στην Πενσυλβανία, για τη συγκρότηση "κράτους εν κράτει" και την εξύφανση "συνωμοσίας" για την ανατροπή της κυβέρνησής του τρεις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

Οι μαζικές εκκαθαρίσεις στην αστυνομία έχουν προκαλέσει τις επικρίσεις του τουρκικού Τύπου που πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

"Η αστυνομία κυριολεκτικά (sic) ξεκοιλιάστηκε", έγραψε στη Milliyet ο συντάκτης του κύριου άρθρου Μεμέτ Τεζκάν. "Η κυβέρνηση δεν σκέφτεται ότι εάν στραφεί εναντίον ενός 'παράλληλου κράτους' , όλο αυτό θα στραφεί εναντίον της", γράφει ο Ισμέτ Μπερκάν στη Hurriyet.

Κωφεύοντας στις επικρίσεις που έρχονται από την Τουρκία αλλά και από το εξωτερικό, η κυβέρνηση ετοιμάζει πλέον το επόμενο εγχείρημα για την ενίσχυση του ελέγχου της επί της δικαιοσύνης. Στο στόχαστρο, ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς της τουρκικής δικαιοσύνης, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών κιαι Εισαγγελέων, το οποίο ανακοίνωσε χθες την έναρξη έρευνας για τις "πιέσεις" που ασκούνται επί των δικαστών που είναι επιφορτισμένοι με την έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς.

Ηδη, αργά χθες το βράδυ, η κυβέρνηση Ερντογάν κατέθεσε στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που προβλέπει αλλαγές στη συγκρότηση του Ανωτάτου Συμβουλίου. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, επιτρέπεται στον υφυπουργό Δικαιοσύνης να εκλέγεται πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, ενισχύοντας τον έλεγχο της κυβέρνησης επί αυτού του δικαστικού θεσμού και θέτοντας περιορισμούς στη λειτουργία του.

"Κανείς δεν μπορεί να μείνει χωρίς επίβλεψη. Σε αυτή τη χώρα, ο πρωθυπουργός θα επιβλέπεται, οι υπουργοί θα επιβλέπονται, τα μέλη του κοινοβουλίου θα επιβλέπονται, και δεν θα επιβλέπονται αυτοί οι κύριοι; Δεν πάει έτσι", είχε προειδοποιήσει ο Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στις 29 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Τουρκία: "Κανείς δεν φταίει για τους 34 θανάτους στο Ουλουντερέ"!


Πραγματικός δάσκαλος του Ερντογάν ο Ερμπακάν


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ