Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: φτιάχνει ζώνη ασφαλείας 10 χιλιομέτρων στα σύνορα με Συρία

27.07.2013 | 00:31
Επιμέλεια : Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

''Περιοχή ασφαλείας'' σε έναν τομέα 10 χλμ στα σύνορά της  με την Συρία  αναπτύσσει η Τουρκία επικαλούμενη επέκταση των συγκρούσεων στην περιοχή αυτή  μεταξύ των Κουρδικών δυνάμεων του PYD και αντιπολιτευομένων τον Ασσαντ δυνάμεων.
 Πρόκειται για μια δέσμη στρατιωτικών μέτρων στο ανώτατο επίπεδο από πλευράς Τουρκίας- το στίγμα είχε προαναγγελθεί από το OnAlert : Στο εξής τα τουρκικά F-16 θα εκτελούν αναγνωριστικές πτήσεις επί 24ώρου βάσεως και βάσει των κανόνων εμπλοκής θα μπορούν να εισέρχονται ακόμα μέσα στη Συρία κατά 5 μίλια. Στους δε πιλότους θα δοθεί η αρμοδιότητα να χτυπούν τις περιοχές στις οποίες βλέπουν κίνδυνο,αναφέρεται σε δημοσίευμα της Σαμπάχ (Sabah) .
 Επίσης, αυξήθηκε ο αριθμός των μη επανδρωμένων αεροπορικών μέσων (UAV) στην περιοχή αυτή. Τα UAV αυτά θα παρακολουθούν ταυτόχρονα και τις ενέργειες λαθρεμπορίου. Για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου θα κατασκευαστεί τείχος ασφαλείας στα σύνορα- έχει ήδη αναγγελθεί (έγραψε το OnAlert). Για την κατασκευή του τείχους υπογράφηκε πρωτόκολλο μεταξύ του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου και του Υπουργείου Τελωνείων και Εμπορίου.

Και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων; 

Στα ενδεχόμενα είναι - σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες - να δημιουργήσει η Αγκυρα  και μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει πάρει - προς το παρόν;- πράσινο φως από τις ΗΠΑ ....

Πάντως η δρομολόγηση των όποιων μέτρων έγινε χθες σε  έκτακτη σύσκεψη υπό τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ.  Ερντογάν, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του Υπουργικού Συμβουλίου, μεταξύ των ο οποίων, ο Τoυρκος ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Μπεσίρ Αταλάι, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σαντουλάχ Εργκίν , ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Μουαμέρ Γκιουλέρ και ο Υπουργός Αμύνης, κ. σμέτ Γιλμάζ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ, ο επικεφαλής της ΜΙΤ, κ.Χακάν Φιντάν και ο σύμβουλος του Τουρκου Πρωθυπουργού κ. Εφκάν  κ.ά. 

Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στα τουρκοσυριακά σύνορα. Όπως αναφέρθηκε , μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει ανταποκριθεί στις επιθέσεις του συριακού στρατού, πάντα στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής, αλλά στα σχετικά δημοσιεύματα είχε προαναγγελθεί  ότι ''η Τουρκία ενδέχεται να σκληρύνει τη στάση της και να προβεί σε πιο δυναμική απάντηση''. 

Κύκλοι στην Τουρκία εκτιμούν ότι το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ορίζει ότι η Τουρκία μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της σε άμυνα στην περίπτωση αυτή. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα  , το κοινοβούλιο έχει ήδη εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να προβεί σε στρατιωτική δράση στη Συρία, οπότε και η χθεσινή σύσκεψη ήταν περιττή. 

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης και οι πιθανότητες της ίδρυσης μιας αυτόνομης κουρδικής διοίκησης στη Βόρεια Συρία.Σε κάθε περίπτωση, κατέστη σαφές ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν θα επιτρέψουν επ' ουδενί τη δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας στη Βόρεια Συρία. 


Η προαναγγελία των μέτρων


Nα θυμίσουμε ότι πριν μόλις 3 ημέρες -όπως έγραψε το  ΟnAlert - ο  Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν η Τουρκία προτίθεται να αποστείλει στρατιωτική δύναμη σε περίπτωση που οι Κούρδοι του PYD πιέσουν για αυτονομία. είπε ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια τόσο των πολιτών της όσο και των συνόρων της, προαναγγέλοντας ουσιαστικά σκλήρυνση  της στάσης της.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ