Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Στο τιμόνι του AKP και πάλι ο Ερντογάν

21.05.2017 | 00:03
 Έκτακτο συνέδριο πραγματοποιεί την Κυριακή στην Άγκυρα το κυβερνών ΑΚP. Τα 60 χιλιάδες μέλη θα εκλέξουν και πάλι πρόεδρο τον Τ. Ερντογάν. Συνέδριο πραγματοποιεί σήμερα το φιλοκουρδικό HDP για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle η νέα Τουρκία όπως την οραματίζεται ο πρόεδρος Ερντογάν θα αρχίσει από το ίδιο του κόμμα, γραφεί έγκυρος τούρκος αναλυτής, αναφερόμενος στη βαθειά αναδιάρθρωση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που θα φέρει ο Ερντογάν, στο κόμμα του οποίου από αύριο αναμένεται να εκλεγεί πανηγυρικά και πάλι αρχηγός του ύστερα από απουσία 3 ετών.

Το έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα συγκεντρώσει πάνω από 60,000 μέλη από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, θα ακούσει από τον Ερντογάν να ανακοινώνει το νέο πρόγραμμα κομματικής δράσης εν όψει των εκλογών του 2019 και θα τον εκλέξει και πάλι πρόεδρο του κόμματος. Κάτι που ήταν συνταγματικά αδύνατο για πρόεδρο της τουρκικής δημοκρατίας πριν από την ψήφιση των σχετικών συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στο δημοψήφισμα της 30ης Απριλίου.

Βέβαια, οι μεταρρυθμίσεις κανονικά πρέπει να εφαρμοστούν από το 2019, αλλά ο Ερντογάν και το κόμμα βιάζονται. "Το αυριανό συνέδριο, όπως δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, "αποτελεί τον πρόδρομο μιας αποφασιστικής πορείας για μια ισχυρότερη Τουρκία. Μιας πορείας προς τα εμπρός που θα βρει την έκφρασή της στα 80 εκατομμύρια Τούρκων με τη μορφή νέων ελπίδων και στόχων όπου αρχιτέκτονας είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν".

Βαθιές αλλαγές στο κόμμα, αλλά και στην κυβέρνηση

Ο Ερντογάν το κεντρικό πρόσωπο όλων των τεράστιων πολιτικών αλλαγών που συντελούνται τον τελευταίο καιρό στην Τουρκία, επανήλθε ως μέλος του κόμματος, το οποίο ο ίδιος ίδρυσε με άλλα στελέχη, λίγο μετά το δημοψήφισμα της 30ης Απριλίου που του επέτρεπε, αν και πρόεδρος, να είναι μέλος κόμματος. Αύριο θα αναλάβει και πάλι τα ηνία του κόμματος για να το οδηγήσει στις εκλογές του 2019, αλλά και να το ξαναχτίσει από την αρχή. Φαίνεται ότι Ερντογάν θα προχωρήσει σε αλλαγές δομών και επιτελείου, θα προωθήσει νέους σε ηλικία και έμπιστούς του σε καίριες κομματικές θέσεις, θα αποκλείσει την παλιά φρουρά και θα αλλάξει τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Αποφάσεων και Κομματικής Διαχείρισης.

Ύστερα από την αδύναμη νίκη του "ναι" στο δημοψήφισμα λέγεται ότι ίσως κάνει βήματα συμφιλίωσης με το άλλο 50% της κοινωνίας που ψήφισε "όχι". Οι αλλαγές αυτές λέγεται ότι θα επηρεάσουν και τη σύνθεση της κυβέρνησης Γιλντιρίμ. Αναμένεται ευρύς ανασχηματισμός με αντικατάσταση 8-10 υπουργών ίσως και κατάργηση ή συγχώνευση υπουργείων.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ