OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκική ενόχληση από την αμυντική συμφωνία Κύπρου-Ρωσίας

10/02/2015 - 18:11
Share on FacebookShare on Twitter

Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Στο επίκεντρο συζητήσεων σε πολλές πρωτεύουσες της δύσης αλλά και την Άγκυρα βρίσκεται  η ανακοίνωση της Κύπρου ότι Μόσχα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις σχετικά με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των αεροδρομίων και των λιμανιών της Κύπρου από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην περίπτωση ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.Η Τουρκία που την ενοχλεί η διπλωματική κινητικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρεί να εγείρει θέμα στην ΕΕ.

Η  δήλωσε έγινε στο ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASS από τον ίδιο τον  Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη στο πλαίσιο αποκλειστικής του συνέντευξης ενόψει επίσκεψής του  στις 25 Φεβρουαρίου στη Μόσχα. Όπως αναφέρθηκε οι δύο χώρες προχωρούν στην επικαιροποίησης  της αποτελεσματικής διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας τους, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδης, απέρριψε αναφορές στα ΜΜΕ ότι υπάρχει θέμα ρωσικών αεροπορικών ή ναυτικών βάσεων στο έδαφος της Κύπρου κι η ρωσική πλευρά δεν έχει υποβάλει καν τέτοιο αίτημα.

Συντήρηση εξοπλισμού-απομάκρυνση πολιτών 

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε πως »αυτό στο οποίο αναφερόταν ο Πρόεδρος κ. Ν.Αναστασιάδης, σε πρόσφατη συνέντευξη, ήταν η ανανέωση μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, που συνίσταται στη συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού ο οποίος πουλήθηκε στην Κύπρο πριν από χρόνια, καθώς και στην αγορά ανταλλακτικών σύμφωνα με υπάρχοντα συμβόλαια». 
Όσον αφορά την προσφορά διευκολύνσεων, εξήγησε, »αυτές είναι καθαρά μη στρατιωτικού, ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως η απομάκρυνση Ρώσων πολιτών από τη Μέση Ανατολή, εφόσον προκύψει ανάγκη».
Από την πλευρά της Ρωσίας έγινε γνωστό - με ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου RIA Novosti – ότι επίκειται υπογραφή επικαιροποιημένου μνημόνιου αμυντικής συνεργασίας με αναβάθμιση διευκολύνσεων – ενώ υπήρξε και μια προχωρημένη αναφορά περί παραχώρησης εδαφών για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων ( είναι το σημείο που διέψευσε ο κ Κασουλίδης).   Το μνημόνιο αυτό, όπως αναφέρεται, θα υπογραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στην Ρωσία.   Σύμφωνα με τις πληροφορίες το RIA Novosti, η ρωσική στρατιωτική αεροπορία θα μπορεί να αναπτυχθεί σε αεροπορική βάση, 40 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) στο Ακρωτήρι της Κύπρου.

Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι

Στην Τουρκία υπάρχει σήμερα εκτενής αναφορά στα ΜΜΕ- και ορισμένα σχόλια που απηχούν προφανώς τις θέσεις ( και τις επιθυμίες…) της Αγκυρας. 
Η εφημερίδα Milliyet με τον τίτλο «Η Ρωσία αποκτά βάση στην Κύπρο» γράφει ότι ο κ. Αναστασιάδης, τόνισε ότι »ορισμένες επιπρόσθετες υπηρεσίες μ’ αυτές που προσφέρουμε στη Γαλλία και στη Γερμανία θα δοθούν και στη Ρωσία». Αυτό έχει την έννοια ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία και τα στρατιωτικά αεροσκάφη θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις στη Κύπρο, αναφέρει. Επικαλείται δε αναφορές στον ρωσικό τύπο πως τα πολεμικά πλοία θα χρησιμοποιήσουν μονίμως το στρατιωτικό λιμένα στη Λεμεσό.

Η Άγκυρα επιδιώκει να »ερεθίσει» την ΕΕ

Το πολιτικό στίγμα το δίνει σε άλλο δημοσίευμα με πλαγιότιτλο »Απόφαση που θα εξοργίσει τις Βρυξέλλες», τονίζοντας ότι η Ρωσία, στην οποία η Ε.Ε. επιβάλλει βαριές κυρώσεις λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, θα αποκτήσει τώρα στρατιωτική βάση στα εδάφη της Ε.Ε. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η »Νότια Κύπρος», όπως γράφει, έχει οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αντιτίθεται στις κυρώσεις της Ε.Ε.και πως κατά τα τελευταία 20 έτη μεταβιβάστηκαν από τη Ρωσία σε αυτήν χρήματα περισσότερα από 30 δις δολάρια.

Η εφημερίδα Turkiye αναφέρει μεταξύ άλλων ότι λόγω των κυρώσεων που εφαρμόζει η Ε.Ε. στη Ρωσία, εξαιτίας της κρίσης της Ουκρανίας, η υπογραφή συμφωνίας μέλους της Ε.Ε. με τη Ρωσία αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη αντίδραση εντός της Ένωσης.  

Tags: ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΚΥΠΡΟΣΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ισραήλ
ΕΛΛΑΔΑ

«Μυστική» συνάντηση του Αρχηγού της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με ανώτατους αξιωματικούς Ελλάδας και Κύπρου στη Λευκωσία

17/12/2025 - 12:26
Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μίλησε με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

11/12/2025 - 16:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Δαβάκης για Υπαξιωματικούς: «Υπάρχει βαθμολογικός πληθωρισμός – Δεν χρειαζόμαστε έναν προθάλαμο Αξιωματικών»

SBU: Οι Ουκρανοί χτύπησαν ρωσικά Su-27, περιπολικό σκάφος και μια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου [pics]

Τραμπ: «Τέλος» ο ναύαρχος Χόλζι από την διοίκηση της SOUTHCOM – Διαφωνούσε με τις επιθέσεις κατά «ναρκωτρομοκρατών»

Ουκρανία: Επτά νεκροί από πλήγμα ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου στην Οδησσό [vid]

Εμφύλιος στο Σουδάν: Ο Μάρκο Ρούμπιο ζητάει να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Συρία: Φονικά πλήγματα των ΗΠΑ σε δεκάδες στόχους του ISIS – «Πολύ βαριά αντίποινα» [vid, pics]

Οι πληρωμές και φοροελαφρύνσεις σε συνταξιούχους, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες και μισθωτούς το 2026 – Αύξηση μισθών και μείωση ΕΝΦΙΑ

Ιράν: Εκτέλεσε άνδρα που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ

Top News

Ο Στέφανος Παπαδόπουλος έβαλε τα κλάματα on air: «Ο Γιώργος Μαζωνάκης να έρθει να με κοιτάξει στα μάτια»

Γιώργος Μαζωνάκης: «Τον βοήθησα ανθρώπινα και εισέπραξα αχαριστία» λέει πρώην συνεργάτης του τραγουδιστή

Για ποιους οδηγούς είναι υποχρεωτικό το «Σ» στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου - Πότε επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ

Καιρός: Έρχονται καταιγίδες, βροχές και χιόνια στα ορεινά - Με κρύο θα περάσουμε τα Χριστούγεννα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert