Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκική πυραυλική δοκιμή: Η Άγκυρα δείχνει τί μπορεί να κάνει - Tί σημαίνει αυτό για το Αιγαίο

11.05.2017 | 19:42
Η Τουρκία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση του εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής τακτικού βαλλιστικού πυραύλου μακράς εμβελείας “Bora” (Καταιγίδα) ο οποίος κατέληξε στην Μαύρη Θάλασσα. Η εκτόξευση του πυραύλου της τουρκικής εταιρίας Roketsan από την Σινώπη δείχνει σαφώς το μέγεθος της τουρκικής απειλής: η γειτονική χώρα όχι μόνο αναπτύσσει πυραυλικό οπλοστάσιο με εμβέλεια ικανή να πλήξει οποιονδήποτε στόχο εντός 280 χλμ αλλά έχει και την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να το καταφέρει. 

Τί σημαίνει αυτό για το επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου; Πολύ απλά, οποισδήποτε στόχος εντός εμβελείας του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος είναι πλέον στο έλεός του: νησιά, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προκεχωρημένα πολεμικά αεροδρόμια σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου... Το χειρότερο είναι ότι η Τουρκία ήδη αναπτύσσει όπλα με πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια -πληροφορίες κάνουν λόγο για πυραύλους με ακτίνα δράσης έως και 1.000 χλμ! 

“Η Τουρκία τώρα έφθασε στο σημείο να κατασκευάζει τους δικούς της πυραύλους. Έχουμε την αυτοπεποίθηση για να φτιάξουμε καλύτερους. Είμαστε περήφανοι...” δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Φικρι Ισικ. Οι πανηγυρισμοί του Τούρκου υπουργού δεν είναι αδικαιολόγητοι. Σύμφωνα με την έγκυρη αμυντική επιθεώρηση Jane's, το συγκεκριμένο τακτικό βαλλιστικό βλήμα της Roketsan είναι προϊόν του τουρκικού Project B: Μεθοδικά και σταθερά, η τουρκική αμυντική βιομηχανία κατάφερε να κατασκευάζει εγχώρια ένα τακτικό βλήμα με πολεμική κεφαλή 450 κιλών και ακρίβεια πλήγματος 50 μέτρων. Το “Bora” όμως δεν είναι το μόνο.

Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα έχει δώσει έμφαση στην ανάπτυξη παρόμοιων οπλικών συστημάτων εγχώριας παραγωγής καθώς οι παραδοσιακοί της σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δείχνουν απρόθυμοι να επιτρέψουν την μεταφορά τεχνολογίας στις συμφωνίες που συνάπτουν με την τουρκική κυβέρνηση. Το επιχείρημα που προβάλλει η Τουρκία είναι ότι δεν μπορεί να μην έχει τέτοια όπλα όταν υπάρχουν στο οπλοστάσιο χωρών της περιοχής.   

Το νέο τουρκικό όπλο έχει διάμετρο 610 χιλιοστά και διαθέτει προηγμένο σύστημα πλοήγησης. Δείτε το βίντεο από την δοκιμή του πυραύλου "Βora" (Καταιγίδα)  

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ