Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Τούρκος πρεσβευτής στο ΥΠΕΞ της Σουηδίας για υπόθεση Σουηδού "τρομοκράτη"

10.10.2017 | 08:03
Ο τούρκος πρεσβευτής εκλήθη ξανά στο ΥΠΕΞ για την υπόθεση ενός Σουηδού που δικάζεται για «τρομοκρατία» στην Τουρκία.

Η Στοκχόλμη κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Σουηδία για να του εκφράσει την ανησυχία της για έναν σουηδό υπήκοο ο οποίος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να του επιβληθεί βαριά ποινή κάθειρξης στη δίκη του, στην οποία είναι συγκατηγορούμενος με πολλούς ακόμη υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


«Αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόταν στην Τουρκία για να συμμετάσχει σε ένα ειρηνικό σεμινάριο. Είμαστε ανήσυχοι για τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σοφία Κάρλμπεργκ, μια εκπρόσωπος της σουηδικής διπλωματίας.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που ο πρεσβευτής της Τουρκίας εκλήθη στο ΥΠΕΞ της Σουηδίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ο Αλί Γαραβί, σύμβουλος πληροφορικής ο οποίος κατάγεται από το Ιράν, είχε συλληφθεί ενώ συμμετείχε την 5η Ιουλίου σε ένα σεμινάριο για το Διαδίκτυο και τις ελευθερίες σε αυτό κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Και άλλοι ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία κι ενός γερμανού πολίτη, συνελήφθησαν τότε.
Την Κυριακή η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ζήτησε να τους επιβληθούν ποινές κάθειρξης 7 ως 15 ετών. Σε βάρος των δέκα, συμπεριλαμβανομένου του Σουηδού, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για «υποστήριξη σε μια τρομοκρατική ένοπλη οργάνωση».

Ερωτηθείσα σχετικά από τη σουηδική δημόσια ραδιοφωνία SR, η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ επανέλαβε ότι η σουηδική κυβέρνηση ανησυχεί έντονα για τη «γενική κατάσταση στην Τουρκία ως προς τη δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου». 

ΠΗΓΗ: ΑΠ Ε - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ