Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Toυρκία: Άκυρη η πώληση των γεφυρων του Βοσπόρου

26.02.2013 | 10:26
 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Με αιφνιδιαστική απόφαση η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε τη σύμβαση πώλησης των γεφυρών του Βοσπόρου και πολλών αυτοκινητοδρόμων όπως Ανδριανούπολης-Κωνσταντινούπολης-Αγκυρας, Σμύρνης-Τσεσμέ, Αδάνων-Γκαζίαντεπ κτλ. λόγω «χαμηλού τιμήματος».

Ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο με τον τουρκικό όμιλο Κοτς-Ούλκερ να δίνει 5.7 δισεκατομμύρια δολάρια για την μακροχρόνια παραχώρηση τους για 25 χρόνια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις προηγούμενες εβδομάδες είχε αναφέρει πως το τίμημα δεν τον ικανοποιεί και το Υπουργείο Μεταφορών προχθές ανακοίνωσε την ακύρωση όλου του διαγωνισμού.
«Το ποσό αυτό δεν με ικανοποίησε έδωσα εντολή να γίνουν μελέτες για το τίμημα. Η μία μελέτη μου έδειχνε την αξία στα 11 δισεκατομμύρια, η άλλη 8-9 δισεκατομμύρια. Το πιο χαμηλό τίμημα που θα έπρεπε να δοθεί ήταν τα 7 δισεκατομμύρια. Αν λοιπόν πουλούσα σε χαμηλότερο τίμημα θα είχα προδώσει την πατρίδα μου, θα είχα προδώσει τον λαό μου» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνομιλία του στους τούρκους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού οι γέφυρες και οι βασικοί αυτοκινητόδρομοι, θα ιδιωτικοποιηθούν θα μετοχοποιηθούν και θα πουληθούν μέσω χρηματιστηρίου. Τα έσοδα διοδίων μόνο από τις δυο γέφυρες του Βοσπόρου το 2012 είχαν φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια και  από τους αυτοκινητοδρόμους περίπου τα 400 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


TOYΡΚΙΑ: Ιδιωτικοποίησε όλες τις γέφυρες και αυτοκινητόδρομους

Είναι γεγονός: Δεύτερο Βόσπορο χτίζει ο Ερντογάν! Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα-δείτε το βίντεο 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ