Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Toυρκία: Πρόταση για να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

08.11.2013 | 14:48
 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Άλλη μια φορά το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης καταθέτει πρόταση νόμου στο Κοινοβούλιο για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο που λειτουργεί σήμερα σε τζαμί. Η πρόταση φαίνεται πως έχει στόχο να «στριμώξει» πολιτικά την κυβέρνηση Ερντογάν που δεν αποφασίζει κάτι τέτοιο,
Την πρόταση νόμου την κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Γιουσούφ Χαλάτσογλου. Στην πρόταση νόμου ο Χαλάτσογλου υποστηρίζει πως η παρά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 1935 όπου η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τζαμί σε μουσείο, «η απόφαση δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως. Μια απόφαης που δεν επικυρώνεται από τον πρόεδρτος της Δημοκρατίας και δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είναι άκυρη δεν είναι νόμιμη. Εδώ υπάρχει μια ξεκάθαρη παρανομία».

Ο Χαλάτσογλου καταλήγει και τονίζει πως « η πρόταση νόμου κατατέθηκε με σκοπό την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί καθώς έμεινε όρθια επι 481 χρόνια με τις προσευχές του μουεζίνι και είναι ένα σύμβολο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης».
Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης και στο παρελθόν είχε καταθέσει παρόμοιες προτάσεις νόμου.

Το αίτημα της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί είχε εκφράσει ο μουεζίνης της Κωνσταντινούπολης.
Ο μουεζίνης στην ομιλία του στο Μπλέ Τζαμί μετά την προσευχή του Μπαϊραμιού είχε δηλώσει πως « η Αγία Σοφία κλαίει. Η Αγία Σοφία ψάχνει τους προσκυνητές της. Πόσα ακόμη πακέτα εκδημοκρατισμού θα περιμένουμε για να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί; Γιατί δεν χωρά η Αγία Σοφία στα πακέτα αυτά;. Mε την άδεια του Θεού μια μέρα, όλοι μαζί θα προσευχηθούμε κάποιο μπαϊράμι στην Αγία Σοφία».

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ