Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

O Τραμπ αναμένεται να ζητήσει από τη G20 ανάληψη συλλογικής δράσης για τον χάλυβα

30.06.2017 | 12:19
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αξιοποιήσει τα δεδομένα μιας αναφοράς για τον ουσιαστικό ρόλο της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, προκειμένου ν' απαιτήσει την ανάληψη συλλογικής δράσης από τους ηγέτες των χωρών-μελών της G20. Η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει στη μείωση των αποθεμάτων χάλυβα και των διαθέσιμων προς εξαγωγή ποσοτήτων, προκειμένου να καταργηθεί μία σειρά από “στρεβλώσεις” στην παγκόσμια αγορά του χάλυβα, σύμφωνα με τον σύμβουλο Οικονομικών Θεμάτων του Λευκού Οίκου Γκάρι Κον.

Η κυβέρνηση Τραμπ καθυστερεί τη δημοσιοποίηση της παραπάνω αναφοράς, μέχρι τη συνάντηση του Τραμπ με τους ηγέτες των χωρών-μελών της G20, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Αμβούργο της Γερμανίας, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου που τήρησε την ανωνυμία του.

Τα στοιχεία της αναφοράς για τη διασύνδεση μεταξύ των εισαγωγών χάλυβα στις ΗΠΑ και της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας μπορούν να οδηγήσουν στην επιβολή μεγάλων περιορισμών ή δασμών εισαγωγής για τις εισαγωγές χάλυβα στην αμερικανική αγορά. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίμπουρ Ρος έχει προηγούμενα δηλώσει ότι ελπίζει πως τα στοιχεία της αναφοράς αυτής θα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. “Τα δεδομένα της αναφοράς αυτής, θα τα αξιοποιήσουμε για να συνομιλήσουμε με αρκετούς από τους εμπορικούς συνεργάτες μας σε ολόκληρο τον κόσμο, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη βιομηχανία χάλυβα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κον σε σχέση με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της αναφοράς στη G20.

Η διεξαγωγή της έρευνας που έγινε για την επίδραση των εισαγωγών χάλυβα στην αμερικανική βιομηχανία, αλλά και στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας, στηρίχθηκε σε νόμο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου (Section 232), που επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να περιορίζει τις εισαγωγές αγαθών στην αμερικανική αγορά, τα οποία έχουν κρίσιμο ρόλο στην εθνική άμυνα.

Οι αμερικανικές εταιρίες που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τον εισαγόμενο χάλυβα ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση κατά της επιβολής νέων αυξημένων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα, υπό τον φόβο ότι θα αυξηθούν οι τιμές εισαγωγής του ως πρώτη ύλη, δήλωσε πηγή που έχει γνώση των εξελίξεων.

Η Ρωσία έχει ζητήσει τη διεξαγωγή συζήτησης για σήμερα, σε σχέση με τα στοιχεία της αμερικανικής αναφοράς για τις εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ, στο Συμβούλιο για το Εμπόριο των Αγαθών, εντός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Η Μόσχα αφήνει να εννοηθεί ότι η ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές χάλυβα, θα αποτελέσει πρόκληση για τις χώρες-μέλη του ΠΟΕ, ενώ η Ρωσία έχει ουσιαστικό εξαγωγικό ρόλο στις εισαγωγές χάλυβα στην αμερικανική αγορά.

Η αμερικανική κυβέρνηση σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εξαιρέσεων από τη νέα δασμολογική πολιτική που ενδεχομένως εφαρμοστεί στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, έδωσε έμφαση στην ανάγκη συλλογικής δράσης προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν παγκόσμιες διαστάσεις. Πολλές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ εξάγουν εξαρτήματα χάλυβα στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία, έχοντας κομβικό ρόλο στην παραγωγή αμερικανικών οπλικών συστημάτων όλων των τύπων, στο πλαίσιο υλοποίησης συμφωνιών συμπαραγωγής αμυντικών συστημάτων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος έχει δηλώσει πως υπάρχει “πραγματική” ανησυχία για την εθνική ασφάλεια που σχετίζεται με την κατάσταση στον τομέα του χάλυβα κι ενώ ένα πιθανό μέτρο εντοπίζεται στην επιβολή δασμών εισαγωγής, αλλά και πρόσθετων δασμών για όσες χώρες ξεπερνούν τις επιτρεπόμενες ποσότητες εισαγωγής χάλυβα στην αμερικανική αγορά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κον χθες, το θέμα των εισαγωγών χάλυβα θα τεθεί από τον πρόεδρο Τραμπ στην G20 υπό την λογική της προώθησης μιας “δίκαιης εμπορικής πρακτικής,” αλλά και της ενεργοποίησης μέτρων ανάληψης συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ