Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Τραμπ προς Μακρόν: Oι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

08.05.2018 | 19:49
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης. Η δημοσιοποίηση της πληροφορίας για αποχώρηση των ΗΠΑ έχει προκαλέσει σύγχυση Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του, Εμάνουελ Μακρόν, ότι η Αμερική θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με όσα αναφέρει η New York Times στην ιστοσελίδα της.

Σύμφωνα με τους New York Times η απόφαση Τραμπ απομονώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τους συμμάχους της και δίνει μεγαλύτερες προσδοκίες στους αντιπάλους της να διαπραγματευθούν με τους Ιρανούς. Οι ΗΠΑ φαίνετα ότι είναι έτοιμες να επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις που είχαν αποσύρει με την πυρηνική συμφωνία και να επιβάλουν πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επιπλέον, ένα δεύτερο πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με τις διαπραγματεύσεις για τη διατήρηση της συμφωνίας του 2015, δήλωσε ότι, γράφουν οι Ν.Υ Times ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν από την επιμονή του Τραμπ να διατηρηθούν αυστηρά όρια στην παραγωγή πυρηνικού καυσίμου του Ιράν μετά το 2030. Η συμφωνία ανεβάζει σήμερα τα όρια αυτά

Παράλληλα, η γαλλική προεδρία γνωστοποίησε σήμερα ότι οι Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, κατά τη διάρκεια της οποίας «οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τα θέματα της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Ελιζέ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, στο δελτίο τύπου που εξέδωσε, σχετικά με το περιεχόμενο της επικοινωνίας Μακρόν- Τραμπ.

Πηγή: NY Times, ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP- Reuters


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ