Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Τραμπ: Προχωράει το έργο του - Έρχεται και νέα προεδρική οδηγία

09.02.2017 | 11:27
Προχώραει το έργο του Τραμπ όσον αφορά την εφαρμογή της προσωρινής απαγόρευσης εισόδου πολιτών επτά χωρών καθώς και προσφύγων στις ΗΠΑ. Επίσης, έρχεται και νέα Προεδρική οδηγία για τα ορυκτά προϊόντα. Παράλληλα ο  Υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον κρίνει ότι είναι ορθό να επισκεπτεί το Μεξικό. 

Σχετικά με την εφαρμογή της προσωρινής απαγόρευσης εισόδου πολιτών επτά χωρών καθώς και προσφύγων στις ΗΠΑ, ο Νιλ Γκόρσιτς, τον οποίο επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών και τη θέση του εκλιπόντος δικαστή Άντονιν Σκαλία, περιέγραψε χθες τις επιθέσεις του προέδρου στο δικαστικό σώμα μέσω του Twitter ως "απογοητευτικές" και "αποκαρδιωτικές", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του.

Ο εκπρόσωπος Ρον Μποντζίν, Ρεπουμπλικανός σύμβουλος που προσλήφθηκε από τον Λευκό Οίκο για να βοηθήσει στη διαδικασία της έγκρισης της υποψηφιότητας του Γκόρσιτς από την αμερικανική Γερουσία, επιβεβαίωσε ότι ο δικαστής χρησιμοποίησε αυτές τις λέξεις όταν συναντήθηκε με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ.

Ο Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου, χρησιμοποίησε το Twitter το Σαββατοκύριακο για να καταδικάσει την απόφαση του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ με την οποία πάγωσε την Παρασκευή το βράδυ την προσωρινή απαγόρευση εισόδου πολιτών επτά χωρών καθώς και προσφύγων στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του με διάταγμα στις 27 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση εφεσίβαλλε την απόφαση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, και το τριμελές δικαστήριο στην οποία παραπέμφθηκε θα αποφασίσει για το θέμα αυτή την εβδομάδα.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ρόμπαρτ "δήθεν δικαστή" του οποίου "η γελοία" γνώμη "ουσιαστικά αναιρεί την επιβολή της νομοθεσίας στη χώρα μας".

Οι αμερικανοί πρόεδροι κατά παράδοση αποφεύγουν να εκφέρουν γνώμη σε θέματα δικαιοσύνης από σεβασμό σε άρθρο του αμερικανικού συντάγματος το οποίο εγγυάται τον διαχωρισμό της κυβέρνησης από το Κογκρέσο και τη δικαστική εξουσία.

Ο Τραμπ διόρισε τον Γκόρσιτς στη θέση του Σκαλία, που πέθανε πριν από ένα χρόνο, στις 31 Ιανουαρίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) αποτελείται από εννιά δια βίου δικαστές. Ο Μπλούμενθαλ είναι μέλος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, η ο οποία ευθύνεται για την ακροαματική διαδικασία του Γκόρσιτς.

"Ως υποψήφιος ενός προέδρου που έχει επιτεθεί με μένος στην ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και εκφράσει πολλαπλές δοκιμασίες για τους δικαστές, ο δικαστής Γκόρσιτς φέρει ιδιαίτερη ευθύνη να διαβεβαιώσει τον αμερικανικό λαό ότι θα παραμείνει ένας ανοικτόμυαλος και ανεξάρτητος δικαστικός", είπε σε δήλωσή του ο Μπλούμενθαλ.

"Εάν ο δικαστής Γκόρσιτς επιθυμεί να πιστέψει ο αμερικανικός λαός ότι είναι πράγματι ανεξάρτητος, θα πρέπει να τους δηλώσει ρητά ότι οι επιθέσεις του προέδρου Τραμπ δεν είναι απλώς απογοητευτικές, είναι αποτροπιαστικές και καταστροφικές για το συνταγματικό μας σύστημα, και θα πρέπει να τις καταδικάσει δημόσια", έγραψε στη δήλωσή του ο γερουσιαστής. 

Η νέα Προεδρική οδηγία για τα ορυκτά προϊόντα


Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει την έκδοση προεδρικής οδηγίας μέσω ενός αμφιλεγόμενου κανονισμού (Dodd-Frank law) για την αναστολή εφαρμογής του νόμου (Conflict Minerals rule) που υποχρεώνει τις εταιρίες να γνωστοποιούν την ταυτότητα των προϊόντων τους, αναφορικά με τη σύνθεση και χρήση “ύποπτων ορυκτών” από περιοχή της Αφρικής, που σπαράσσεται από πολεμικές συγκρούσεις.

Το Reuters δεν έχει πληροφορηθεί τον ακριβή χρόνο έκδοσης της προεδρικής οδηγίας ή την τελική μορφή της. Ωστόσο, ένα προσχέδιο έχει διαρρεύσει στην Ουάσιγκτον για το οποίο το Reuters έλαβε γνώση χθες. Το προσχέδιο αυτό, αναφέρει ότι η εφαρμογή του νόμου θα ανασταλεί για δύο χρόνια. Ωστόσο, η αυθεντικότητα του εγγράφου δεν έχει επιβεβαιωθεί. Οι πηγές που γνωστοποίησαν την ύπαρξή του, μίλησαν ανώνυμα καθώς δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί επίσημα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δικαιοδοσία (2010 Dodd-Frank law) να διατάξει την αρμόδια επιτροπή (U.S. Securities and Exchange Commission -SEC) για την προσωρινή αναστολή της υποχρέωσης των εταιριών να γνωστοποιούν στοιχεία προέλευσης ορυκτών για μία διετία, εάν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ο αναφερόμενος νόμος εφαρμόστηκε μετά από πιέσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων, προκειμένου οι επενδυτές των εταιριών να γνωρίζουν εάν τα προϊόντα που παράγουν, περιέχουν ταντάλιο, κασσίτερο, χρυσό ή βολφράμιο, η εξόρυξη των οποίων έγινε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ο νόμος επιβλήθηκε ώστε η δημοσιοποίηση της σύστασης των προϊόντων, να λειτουργεί αποτρεπτικά για τη χρηματοδότηση ένοπλων ομάδων.

Από την άλλη μεριά, επιχειρηματικοί όμιλοι στις ΗΠΑ ήταν αντίθετοι με την εφαρμογή του νόμου υποστηρίζοντας ότι ασκείται πίεση στις εταιρίες να δημοσιοποιήσουν πληροφορίες πολιτικού χαρακτήρα, οι οποίες δε σχετίζονται με την υλοποίηση επενδύσεων. Παράλληλα, οι ίδιοι όμιλοι υποστήριξαν ότι η εξακρίβωση από τις εταιρίες της πηγής των ορυκτών αυξάνει το λειτουργικό κόστος σε όλη την αλυσίδα παραγωγής των προϊόντων.

Στο προσχέδιο που διέρρευσε και έχει στην κατοχή του το Reuters, έχει ζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών των ΗΠΑ να προτείνουν την εφαρμογή σχεδίου για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τη χρηματοδότηση ένοπλων ομάδων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μέσα σε χρονικό διάστημα 180 ημερών.
Στο ίδιο προσχέδιο της προεδρικής οδηγίας, υπάρχει επιχειρηματολογία για την αναστολή εφαρμογής του νόμου, η εφαρμογή του οποίου βοήθησε στο ν' αποτραπεί η αγορά ορυκτών από αμερικανικές εταιρίες, ενώ παράλληλα, “προκάλεσε την απώλεια θέσεων εργασίας.”

Παράλληλα, γνωστοποιείται ότι το οικονομικό κόστος από την εφαρμογή του νόμου, για τις εταιρίες καταγράφηκε μεταξύ 3 ή 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ετήσιο οικονομικό κόστος να υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Η συνάντηση Τραμπ με τους Προέδρους των αεροπορικων εταιρειών

Παράλληλα οι πρόεδροι των αεροπορικών εταιριών θα συζητήσουν ζητήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα των αμερικανικών αεροδρομίων, αλλά και την αναβάθμιση των συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο Reuters.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μία περίοδο έντασης για τις αεροπορικές εταιρίες στις ΗΠΑ μετά την ανησυχία που υπάρχει για τις εμπορικές συμφωνίες που εφαρμόζονται με ξένες αεροπορικές εταιρίες. Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει εξαγγείλει την επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες, για τις οποίες θεωρεί ότι βλάπτουν τα αμερικανικά συμφέροντα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι αεροπορικές εταιρίες αναμένουν την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ των πολιτών από επτά χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ζητήσουν την καλύτερη συνεργασία και το σχεδιασμό των κινήσεων με την αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να προγραμματίσουν την εφαρμογή των μέτρων που θα κληθούν να εφαρμόσουν. Κατά τα πρώτα 24ωρα εφαρμογής της απαγόρευσης, οι εταιρίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με την άμεση εφαρμογή των μέτρων, συντελώντας στο κλίμα σύγχυσης που επικράτησε στα αμερικανικά και διεθνή αεροδρόμια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξένων εταιριών έγινε και αλλαγή της σύνθεσης των πληρωμάτων, ώστε να είναι δυνατή η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

Για τη σημερινή συνάντηση έχουν προσκληθεί οι πρόεδροι των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιριών στις ΗΠΑ, αλλά και οι διευθυντές αρκετών αμερικανικών αεροδρομίων, σύμφωνα με πηγές.

Ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρίας American Airlines Νταγκ Πάρκερ, που έχει χαρακτηρίσει “διχαστικό” το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ, δε θα πάει στη συνάντηση, καθώς έχει μία διάσκεψη, την οποία οργανώνει η εταιρία του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, Μάτ Μίλερ.

Οι πρόεδροι άλλων αεροπορικών εταιριών έχουν επίσης, εκφραστεί κατά της προσωρινής απαγόρευσης που προβλέπει το διάταγμα, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις τόσο για τις αεροπορικές εταιρίες, όσο και για τους εργαζομένους τους.
Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Τραμπ εξήγγειλε την αναβάθμιση των υποδομών στις ΗΠΑ, μέσω της υλοποίησης προγράμματος οικονομικού ύψους ενός τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσα στην επόμενη δεκαετία. “Τα αεροδρόμια μας είναι όπως τα αεροδρόμια μιας χώρας του Τρίτου Κόσμου,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ σε τηλεοπτική συζήτηση, τον περασμένο Σεπτέμβριο. “Προσγειώνεσαι στα αμερικανικά αεροδρόμια κι έρχεσαι από το Ντουμπάι, το Κατάρ ή την Κίνα. Βλέπεις αυτά τα υπέροχα αεροδρόμια και μετά προσγειώνεσαι. Έχουμε γίνει μία χώρα του Τρίτου Κόσμου,” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων αμερικανικών αεροπορικών εταιριών, οι American Airlines Group Inc, United Continental Holdings Inc και Delta Air Lines Inc ασκούν πιέσεις στη νέα αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου ν' αποχωρήσει από τις συμφωνίες για τους “Ανοιχτούς Ουρανούς” στις οποίες συμμετέχουν τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες από τη Μέση Ανατολή. Οι αμερικανικές εταιρίες, κατηγορούν τις αεροπορικές αυτές εταιρίες, ότι επιχορηγούνται από τις κυβερνήσεις τους. Πρόκειται για τις εταιρίες, Qatar, Etihad και Emirates, οι οποίες με τη σειρά τους, απορρίπτουν τις καταγγελίες.
Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμη λάβει αποφάσεις σχετικά με τις ανησυχίες των αεροπορικών εταιριών σε ζητήματα ανταγωνισμού. Δεν έχει επίσης, διευκρινιστεί εάν το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση. Η σχετική απόφαση για τη συζήτησή του, αναμένεται να ληφθεί κατά την εξέλιξη της σημερινής συνάντησης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.

“Ο πρόεδρος θέλει να συζητήσει για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σπάισερ στη διάρκεια της χθεσινής καθιερωμένης ενημέρωσης στο Λευκό Οίκο. Ωστόσο, δε, διευκρίνισε τα ονόματα των προέδρων των αεροπορικών εταιριών, που έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση.
Από την άλλη μεριά, οι μικρότερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες, JetBlue Airways Corp, Atlas Air Worldwide Holdings Inc και Hawaiian Holdings Inc, όπως επίσης και η αεροπορική εταιρία διακίνησης εμπορευμάτων, FedEx Corp, έχουν συνασπιστεί έναντι των μεγαλύτερων ανταγωνιστών τους..

Παράλληλα, ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος για τη σημερινή συνάντηση, είναι ένα προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δίνοντας δικαιώματα πτήσης στην αεροπορική εταιρία, Norwegian Air International με τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες και τις ενώσεις των εργαζομένων σε αυτές να εκφράζουν φόβους για μείωση των μισθών τους, αλλά και την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας τους από την αναφερόμενη εταιρία. Αναφερόμενος χθες στο θέμα αυτό ο Σπάισερ τόνισε ότι: “υπάρχει ένα μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή, κατά την τρέχουσα περίοδο,” δίνοντας έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, από την Norwegian Air, αλλά και τη χρησιμοποίηση από το στόλο της αεροσκαφών που παράγει η Boeing Co.

Ο Τίλερσον στο Μεξικό

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε στον Μεξικανό ομόλογό του Λουίς Βιντεγκαράι, σε συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, ότι θα επισκεφθεί το Μεξικό εντός των επόμενων εβδομάδων, όπως επιβεβαίωσε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Μεξικού.

Ερωτηθείς εάν επιβεβαιώνει αναφορές στον τύπο ότι ο Τίλερσον δήλωσε πως θα επισκεφθεί το Μεξικό, ο αξιωματούχος είπε, "Αυτό είναι ορθό".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ