Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Ελλάδα-τρόϊκα.Σε οριακό σημείο οι σχέσεις τους",γράφουν οι αμερικανικές εφημερίδες

25.09.2012 | 23:17
Σε «οριακό σημείο» βρίσκονται οι εντάσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, καθώς η Ελλάδα εισέρχεται σε μια εβδομάδα «καθοριστικής σημασίας» για την οικονομική κρίση, υποστηρίζει δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς».


Σύμφωνα με τη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται στις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επιβολή επιπρόσθετων μέτρων λιτότητας που οι Έλληνες ηγέτες φοβούνται ότι μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού. Στη συνέχεια, η ανταπόκριση από την Αθήνα επικαλείται πρόσφατη «οργισμένη δήλωση» του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα προς τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν, περί «ενδεχόμενης ανατροπής» της κυβέρνησης, λόγω λαϊκών αντιδράσεων, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την «προσωρινή διακοπή» των συζητήσεων.

Όπως σημειώνεται, το εν λόγω αδιέξοδο αποκαλύπτει τον βαθμό στον οποίο η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή για τις αυξανόμενες αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών, ενώ περισσότερες διαδηλώσεις προβλέπονται τον ερχόμενο μήνα, όταν η Βουλή αναμένεται να ψηφίσει τα προτεινόμενα μέτρα. Επίσης, επισημαίνεται ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αλλάξει στάση προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση της Αθήνας, εξαίροντας τη δέσμευσή της να προβεί σε δύσκολα βήματα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

Μεταξύ αυτών αναφέρεται και η καγκελάριος Α. Μέρκελ, που, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, θεωρεί τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά ως «την τελευταία βέλτιστη ελπίδα για την Ελλάδα». Εξ άλλου, η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» κάνει αναφορά στη χθεσινή συνέντευξη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον, η οποία άφησε ανοικτό -για ορισμένους αναλυτές- το θέμα μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο στόχος μείωσης του χρέους στην Ελλάδα έως 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, εξακολουθεί να υφίσταται, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι τα μέτρα στον τομέα προϋπολογισμού και δομικών μεταρρυθμίσεων, που προσπαθεί να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα για μείωση του ελλείμματος και ενίσχυση της ανάπτυξης, δεν θα επιλύσουν το χρηματοδοτικό κενό τής χώρας, καθώς οι προβλέψεις για την οικονομία παραμένουν αδύναμες, ενώ σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και περιορισμένη πρόοδος στη συλλογή φόρων.Η κ. Λαγκάρντ, όπως επισημαίνεται, δεν ανέπτυξε τα σχόλιά της για το ελληνικό χρέος, αν και ερωτήθηκε για το εάν η ΕΕ και η ΕΚΤ πρέπει να επωμιστούν απώλειες στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. 

Ωστόσο, ο Γιάκομπ Κιρκεγκααρντ (Jacob Kirkegaard) συνεργάτης του Ινστιτούτου Πίτερσον, τόνισε ότι «εάν το ΔΝΤ συνεχίσει να ακολουθεί τον ίδιο στόχο επί της αναλογίας χρέους, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση από την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας», συμπληρώνοντας ότι «ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα συμβεί τώρα, αλλά όταν θα υπάρξουν αυξημένες πολιτικές ευκαιρίες».

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρεται στις τοποθετήσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε ότι «οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνουν τη λήψη σημαντικών πολιτικών αποφάσεων προκειμένου να διασώσουν την παγκόσμια οικονομία από την καταβαράθρωσή της, λόγω του υψηλού χρέους και της αυξανόμενης ανεργίας». Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρώπη, τα δημοσιονομικά προβλήματα των ΗΠΑ και η πτώση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ασία προειδοποιούν για ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ και έχουν πυροδοτήσει νέες ανησυχίες για την «ελλιπή δράση» που παρατηρήθηκε ως προς την αντιμετώπιση θεμάτων που βρίσκονταν πίσω από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. 

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε επίσης στη «σπασμωδική πορεία» αλλαγών πολιτικής που σημειώνεται στην Ευρώπη, καθώς «τα σχέδια για αυξημένη δημοσιονομική επιτήρηση παραμένουν ανολοκλήρωτα, ενώ αμφίβολα παραμένουν τα χρηματοπιστωτικά σχέδια για Ελλάδα, Ισπανία και άλλα κράτη- μέλη της ευρωζώνης».

Για το ίδιο θέμα, εξ άλλου, το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» υποστηρίζει ότι τα χθεσινά σχόλια της κ. Λαγκάρντ υπονοούν ότι μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών επί του θέματος θα υπερβεί ίσως τα υπό συζήτηση μέτρα. 

Το ΔΝΤ, όπως επισημαίνεται, έχει υποστηρίξει ότι επιπλέον χρηματοδότηση προς την Ελλάδα πρέπει να προέλθει από την Ευρώπη, είτε υπό τη μορφή μεγαλύτερης βοήθειας, είτε υπό τη μορφή μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ