Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσαβούσογλου για Κύπρο: Κρίσιμη για την Τουρκία η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων

28.02.2016 | 09:01
 Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε, σε συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος που δημοσιεύεται σήμερα, στις προτεραιότητες της Άγκυρας στο Κυπριακό και τις θέσεις της σε καίρια ζητήματα.

Υποδεικνύοντας ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί στο τέλος, σε μια πενταμερή διάσκεψη, σημείωσε ότι θα πρέπει να καλυφθούν οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων στο ζήτημα της ασφάλειας. Ερωτηθείς για τις ιδέες που διαμορφώνει η Αθήνα στο κεφάλαιο αυτό, είπε ότι «δεν τις έχουμε συζητήσει επίσημα».

Ο κ. Τσαβούσογλου επί του ιδίου θέματος είπε : «δεν θέλω να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα είναι πολύ ελαστική στο ζήτημα των εγγυήσεων. Για να διαμορφώσουμε όμως κοινή θέση, θα πρέπει να συζητήσουμε επίσημα το ζήτημα με τους Τουρκοκύπριους, η ασφάλεια των οποίων είναι κρίσιμη για την Τουρκία». Απέφυγε πάντως επιμελώς να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε φόρμουλα για τις εγγυήσεις, υποδεικνύοντας ότι αυτό είναι πρόωρο.

Ξεκαθάρισε ότι «η ασφάλεια και οι εγγυήσεις μάς αφορούν, αφού η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη». Σημειώνοντας ότι οι χάρτες θα πρέπει να συζητηθούν στο τέλος, είπε ότι «το Εδαφικό και το Περιουσιακό είναι ζητήματα για τις δύο πλευρές να διαπραγματευθούν και να συμφωνήσουν». Πρόσθεσε ακόμη πως «η Τουρκία στηρίζει την “Επιτροπή Περιουσιών”, που λειτουργεί στον “Βορρά” για να λύσει προβλήματα και έχει λύσει ζητήματα περιουσιών».

Σε ερώτηση για το ρόλο της Τουρκίας στο θέμα της χρηματοδότησης της λύσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε ότι «η Τουρκία έχει στηρίξει την “Επιτροπή Περιουσιών” στον “Βορρά”» και «θα συμβάλει επίσης στη χρηματοδότηση της τρέχουσας διαδικασίας». Επισήμανε ότι ούτε η Τουρκία, ούτε η Ελλάδα μπορούν να καλύψουν μόνες τους τις χρηματοδοτικές ανάγκες της διευθέτησης. Επομένως, συνέχισε, η ΕΕ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει να βοηθήσουν. Η Τουρκία, ανέφερε, «θα βάλει το μερίδιό της».

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ