Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Tσίπρας για Σκοπιανό: Θέλουμε μια λύση βιώσιμη που θα αντέχει στο χρόνο

19.05.2018 | 11:57
"Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό", ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά και τις επαφές που είχε στη Σόφια με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

"Υπερασπιζόμαστε μια γραμμή η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και δύο δεκαετίες", είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: "Αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση και συνταγματικές εγγυήσεις για την εξάλειψη κάθε αλυτρωτισμού".

"Θέλουμε να έχουμε μια λύση βιώσιμη που θα αντέχει στον χρόνο, δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη των ευρύτερων συναινέσεων. "Μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές τους, όμως στα εθνικά θέματα απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να αντέχουν στον χρόνο και για να έχει και η Ελλάδα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη", συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΝΔ: Απάραδεκτη η συζήτηση¨της πρότασης για τo Ίλιντεν 

Χθες το βράδυ, λίγο πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για την προανακριτική για τη Novartis, πηγές της ΝΔ ενημέρωσότι ο Α. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενημερώνοντάς τον ότι συζητά την πρόταση Ζάεφ που έπεσε στο τραπέζι κατά τις διαβουλεύσεις των δύο στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Ο Κ. Μητσοτάκης ως αναμενόμενο, επέστρεψε στον κ. Τσίπρα, την πρόταση Ζάεφ ως "απαράδεκτη"

Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση.

Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ

Τα περισσότερα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, αλλά και Mέσα ενημέρωσης στο Κόσοβο μετέδίδαν χθες  ότι βρέθηκε λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Πρόκειται το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν". Λίγο αργότερα χθες το απόγευμα Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία δεν διαψεύδει αυτή την ονομασία ωστόσο, επαναλαμβάνει τα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έχει τονίσει ότι “είμαστε στα μισά της διαδρομής”.

Καταιγισμός σημοσιευμάτων που αφορούν το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Αύριο στις 9.30 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις συνομιλίες που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στη Σόφια.

H "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν"


"Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν". Αυτή θα είναι η ονομασία των Σκοπίων, όπως μεταδίδουν τα περισσότερα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, αλλά και μέσα ενημέρωσης στο Κόσοβο. Το συγκεκριμένο όνομα κρόνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι σχετίζεται με τη την δημιουργία σλάβικου κράτους στην Μακεδονία που περιλαμβάνει όλα τα ελληνικά εδάφη.

Τα δημοσιεύματα για την ονομασία δεν είναι μόνο από σκοπιανά αλλά και από κοσοβάρικα ΜΜΕ και αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει πολλούς. Ωστόσο, υπάρχουν και σκοπιανά ΜΜΕ που υποστηρίζουν μεν ότι βρέθηκε λύση για την ονομασία, αλλά ότι το Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν δεν έγινε αποδεκτό., όπως αναφέρει το newsit.gr.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού


Με αφορμή τα παραπάνω δημοσιεύματα το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση η οποία  δεν διαψεύδει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Είναι η εξής:

«Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως ‘έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί’.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.

Δηλαδή ότι:

1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.
2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)», αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έως τώρα έχουν συζητηθεί τα εξής ονόματα:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

To έκτο όνομα

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών” υπάρχει και έκτη πρόταση. Δεν έχει διαρρεύσει ποια είναι αυτή η πρόταση, ωστόσο φαίνεται ότι το γεγονός ότι μεταφέρθηκε από τη σκοπιανή πλευρά, μάλλον, δείχνει και ως ένα βαθμό μια πρόθεση για αποδοχή.

Η πρόταση αυτή, φαίνεται, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών”, πως μπορεί να αποτελέσει τη λυδία λίθο για τη λύση του “μακεδονικού”, καθώς οι δυο πρωθυπουργοί φαίνεται ότι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση συζήτησης καθώς θεωρείται πως μπορεί να γίνει αποδεκτό και από την αντιπολίτευση σε Αθήνα και Σκόπια αλλά και από την κοινή γνώμη στα δύο κράτη.

Παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ικανοποιούνται και οι απαιτήσεις της Αθήνας για ονομασία έναντι όλων (erga omnes) και για αλλαγή του συντάγματος του γειτονικού κράτους. Οι απαιτήσεις αυτές είναι κοινές και για τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο, αν ισχύει, θα σημάνει σίγουρα εξελίξεις, καθώς τηρούνται οι κόκκινες γραμμές που έχουν μπει και ίσως ανοίγει η πόρτα για την ψήφιση της λύσης στην Ελληνική Βουλή.

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα και αυτή τη φορά φάνηκε να ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι εκείνη που πιέζεται από τον χρόνο. Η Ελλάδα παίζει το χαρτί των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και είναι σε θέση να περιμένει. Τα Σκόπια πάλι όχι.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, Εφημερίδα των Συντακτών, newsit.gr

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ