Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Υπουργείο Άμυνας

Τσίπρας για Σκοπιανό: Yπάρχει ένα παράθυρο για λύση

08.01.2018 | 12:30
«Το 2018 θα είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις και σημαντικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουμε. Όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην εξωτερική πολιτική», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, αναφερόμενος και στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, «που εδώ και 25 χρόνια βαλτώνει εις βάρος της χώρας μας».

«Έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής. Λύση που, αν επιτευχθεί, θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι «τις επόμενες μέρες λοιπόν θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση». 

Tα τρία πιθανά ονόματα που θα φέρουν τη λύση

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ονόματα Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία ή Nova Macedonia είναι οι τρεις προτάσεις που αναμένεται να παρουσιάσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ όπως ήδη δημοσίευτηκε χθες. Μέχρι να φτάσουμε όμως στις 19 Ιανουαρίου και στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, όλα παραμένουν ανοιχτά και αντικείμενο ενός έντονου διπλωματικού «παζαριού».

Τα τρία επικρατέστερα ονόματα για την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, είναι τα προαναφερθέντα: Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία ή Nova Macedonia. Αυτό όμως δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο μιας τέταρτης πρότασης, μιας νέας σύνθετης ονομασίας, η οποία μπορεί να εμφανιστεί την τελευταία στιγμή.

Η συζήτηση δεν αφορά μόνο στο όνομα αλλά και άλλα ζητήματα όπως π.χ. η ιθαγένεια ή τα εμπορικά σήματα. Είναι επίσης ευαίσθητα, αλλά πιθανότατα θα συζητηθούν μετά την οποία συμφωνία για το όνομα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ