Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Τσίπρας: Η τριμερής πυλώνας σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο

22.11.2017 | 08:52
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε πως η κοινή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα, που έγινε χθες στην Λευκωσία, εμβαθύνει τον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας των τριών χωρών. Τόνισε δε πως «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων λειτουργεί ως καταλύτης σε περιφερειακό επίπεδο, με τον ιδιωτικό τομέα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο». Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η τριμερής είναι πυλώνας σταθερότητας στην ΝΑ Μεσόγειο.

Ο κ. Αναστασιάδης, μετά την χθεσινή συνάντηση, ανακοίνωσε ότι η τριμερής συνεργασία επεκτάθηκε και σε θέματα επικοινωνίας, με τα εγκαίνια συνεταιρικού δικτύου καινοτομίας. Όπως δήλωσε συμφωνήθηκε στενή συνεργασία στο θέμα των μεταναστευτικών ροών με εμπλοκή Ε.Ε. Για το περιβάλλον, πρόσθεσε, έγινε ανταλλαγή απόψεων για κοινές δράσεις και ανακοίνωσε ότι το 2018 θα πραγματοποιηθεί φόρουμ για διαχείριση αποβλήτων.

Επίσης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στο Λίβανο. «Ασχοληθήκαμε με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Για την Συρία θα πρέπει να γίνει σεβαστή η ανεξαρτησία», δήλωσε. Για το Κυπριακό είπε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του και πρόσθεσε: «Οι αξιώσεις της Τουρκίας ήταν παράλογες. Η εμμονή της Τουρκίας ήταν η αιτία για την αποτυχία. Είμαστε έτοιμοι για νέο διάλογο αρκεί να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία».

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι συζήτησαν τις σχέσεις Ε.Ε-Αιγύπτου, η οποία , σημείωσε, «πιστεύουμε ότι αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ένωσης».
«Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι πολύ σοβαρών γεωπολιτικών προκλήσεων, αλλά και μεγάλων ευκαιριών για το κοινό μας μέλλον», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η τριμερής σύνοδος, είπε, αποτελεί έναν θεσμό, που προωθεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η περιοχή μας, η Ανατολική Μεσόγειος, μία πολύπαθη περιοχή, στην οποία συντελείται και αυτή η συνεργασία, βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτής της μεγάλης έντασης. Σε αυτό το περιβάλλον, έχουμε έναν κοινό στόχο, να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις, γιατί πέρα από εντάσεις αναπτύσσονται και ευκαιρίες και μπορεί να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις, να βρεθούν εποικοδομητικές λύσεις μέσα από την προώθηση της συνεργασίας και της ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «έχουμε μπροστά μας πολλές προοπτικές ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, αλλά και της ασφάλειας και της άμυνας».

«Είχαμε την ευκαιρία να επιβλέψουμε την πρόοδο των προσπαθειών μας, από την προηγούμενη συνάντηση. Με χαρά θα εγκαινιάσουμε σε λίγο τον εμβληματικό ελαιώνα που δημιουργείται στην Αίγυπτο, με μεταφορά 1.500 δένδρων και από την Ελλάδα. Η ελιά είναι ένα σύμβολο φιλίας και αποτελεί σύμβολο φιλίας και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας. Επίσης, το Κέντρο Έρευνας και Επιχειρηματικότητας με έδρα την Αίγυπτο και παραρτήματα στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Δίνουμε έμφαση στους νέους ανθρώπους και άρα έμφαση στο μέλλον», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, σημείωσε εντείνεται η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας σε ό,τι αφορά τη μεταφορά υδρογονανθράκων, αλλά και στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η συνεργασία μας αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική με το στρατηγικής σημασίας έργο "EuroAfrica Interconnector". Είναι αυτό, ανέφερε, που μπορεί να συνδέσει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη μέσω της Κρήτης, της Κύπρου. «Με αυτήν την έννοια δίνουμε προοπτικές, καθώς και η Αίγυπτος θα γίνει με αυτόν τον τρόπο ένας ελκυστικός προορισμός για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για ενέργεια φιλική στο περιβάλλον. Αυτό θα φέρει πιο κοντά τις χώρες μας, τις οικονομίες μας, τις δύο ηπείρους», είπε.

Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «ιδιαίτερη σημασία έχει και η επίσκεψη οικογενειών Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια, μία από τις πλέον ιστορικές εστίες του Ελληνισμού στη Μεσόγειο. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων για στενή συνεργασία που πήραμε το προηγούμενο διάστημα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι κυβερνήσεις των τριών χωρών στηρίζουν «σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Μία επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού». Παράλληλα, δήλωσε, «στηρίζουμε τη δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού».

Ελλάδα και Κύπρος, επεσήμανε ο Α. Τσίπρας εργάζονται σταθερά, ώστε η ΕΕ να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, στη Συρία, το Ιράκ, στη Λιβύη, στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο και στην Υεμένη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν απέκλεισε στο μέλλον και άλλα μέλη να συμμετάσχουν στην υφιστάμενη συνεργασία. Η Ελλάδα και η Κύπρος, συνέχισε, έχουνε σταθερά προχωρήσει σε σχήματα συνεργασίας με την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα χαρεί πολύ στην επόμενη συνάντηση να είναι ο οικοδεσπότης στην Κρήτη.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δήλωσε ότι ο τριμερής μηχανισμός έχει ως σκοπό την ανάπτυξη και την οικονομική συνεργασία, «αλλά αποσκοπεί και στην σταθερότητα και ευημερία των λαών μας». Πρόσθεσε δε πως, υπάρχουν πολλά υποσχόμενοι τομείς, όπως η ενέργεια, η επεξεργασία αποβλήτων. Επίσης , ανακοίνωσε ότι το 2018 θα διοργανωθούν επαφές για να έλθουν πιο κοντά Κύπριοι και Αιγύπτιοι, που κάποτε έζησαν κοντά.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη στήριξη και προσωπική δέσμευσή του για την ολοκλήρωση του EuroAfrica Interconnector, του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου μήκους 1.619 χιλιομέτρων που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕuroAfrica Ιnterconnector ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι είχε συνάντηση στην Λευκωσία με τον πρόεδρο του EuroAfrica Interconnector, Νάσο Κτωρίδη.

«Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, εξέφρασε την πλήρη στήριξη του όσον αφορά την ολοκλήρωση του EuroAfrica Interconnector, που θα αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης της Αίγυπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο δυναμικότητας 2000 MW», ανέφερε ο Νάσος Κτωρίδης, μετά τη συνάντηση.

Πρόκειται για ιστορικής σημασίας εξέλιξη, όπως αναφέρεται, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, όπου η Κύπρος θα αποτελέσει κομβικό σημείο ηλεκτρικής ενέργειας προς την νοτιοανατολική Μεσόγειο και η Αίγυπτος θα γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Αφρική και μεταφορέας ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη.

Ο κ. Κτωρίδης, παρουσίασε στον Αιγύπτιο πρόεδρο τον χάρτη της διαδρομής, που θα ακολουθήσει το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο.
Με την υλοποίηση του το EuroAfrica Interconnector αναμένεται να αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο δυναμικότητας 2000 MW.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, με ανακοίνωση του λεγόμενου «υπουργείου εξωτερικών», αναφέρει ότι οι διμερείς συμφωνίες Κύπρου – Αιγύπτου και το αποτέλεσμα της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας «δεν δεσμεύουν και δεν έχουν ισχύ για τους Τουρκοκύπριους».
 

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ