Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσίπρας - Πενς: Στην ατζέντα Τουρκία, Σκοπιανό και Άμυνα

19.10.2017 | 08:53
Πρώτη δημοσίευση: 22:53:25
Τελευταία ενημέρωση: 08:53:25

 Εξωτερική πολιτική και περιφερειακές εξελίξεις ήταν το κύριο μενού στην ατζέντα Τσίπρα- Πενς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος μίλησαν σε βάθος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και των περιφερειακών εξελίξεων. Συζητήθηκε και η οικονομία, αλλά με μια γεωπολιτική λογική και τονίστηκε ότι η σταθερότητα της Ελλάδας αλλά και το μέλλον των επενδύσεων έχει πολύ σημαντική γεωπολιτική διάσταση.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις σταθερές θέσεις της ελληνικής πλευράς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και επιβεβαιώθηκε ότι η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας και η εξωστρέφεια που έχει τη δυνατότητα να δείξει η οικονομία της, ειδικά σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, έχουν γεωστρατηγική και γεωπολιτική αξία τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για τις ΗΠΑ. Αυτή την αξία αναγνωρίζει σταθερά και εμφατικά η πλευρά των ΗΠΑ, όπως επισημάνθηκε και χτες στη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ αλλά και στη σημερινή με τον Αντιπρόεδρο Πενς.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της Τουρκίας, με την ελληνική πλευρά να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την ευρωπαϊκή προοπτική της και πως βέβαια αυτό δεν συνάδει με μια πρακτική κατ΄ εξακολούθησιν παραβιάσεων και παραβατικής αεροναυτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας παρέδωσε στον Αντιπρόεδρο Πενς φάκελο που περιλαμβάνει όλα τα στατιστικά στοιχεία -ανά μήνα από το 2013 έως τώρα, τον Οκτώβριο-, παραβιάσεις, υπερπτήσεις, εμπλοκές, παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Οι αμερικανικές αρχές ενημερώνονται σταθερά από την πρεσβεία για αυτά τα στοιχεία, ωστόσο ο Αντιπρόεδρος έδειξε να το εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή.

Ανησυχία ΗΠΑ για Τουρκία

Από την πλευρά των ΗΠΑ σαφώς υπάρχει ανησυχία σε διάφορα επίπεδα, και για τις εσωτερικές εξελίξεις και για τις γενικότερες επιλογές της Τουρκίας σε γεωπολιτικό επίπεδο, και θεωρούν παράλληλα ολοένα και πιο σημαντική τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Από την ελληνική πλευρά τονίστηκε η σημασία που έχει το επικείμενο ταξίδι του Έλληνας ΥΠΕξ στην Τουρκία. Επιπλέον, από την ελληνική πλευρά υπογραμμίστηκε πόσο σημαντική είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων ΟΗΕ.

Στην ατζέντα των συζητήσεων τέθηκαν και τα Δυτικά Βαλκάνια με τον Α. Τσίπρα να επισημαίνει το ρόλο της χώρας μας και τη στήριξη που παρέχει στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Σκοπιανό

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της πΓΔΜ καθώς και η ανάγκη να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της στο ΝΑΤΟ. Επιβεβαιώθηκε η στήριξη των ΗΠΑ και της Ελλάδας στον ευρωατλαντικό δρόμο της ΠΓΔΜ εφόσον το επιθυμεί και ο λαός της.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ: θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει και αναγνωρίζουν απόλυτα τη σημασία της επίλυσης του ονοματολογικού. Στη συζήτηση για την ΠΓΔΜ δεν υπήρξαν εκπλήξεις, δεν ασκήθηκαν πιέσεις. Επισημάνθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ώστε να κάνει η πλευρά της ΠΓΔΜ τα αναγκαία βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης του ονοματολογικού.

Κατά τη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για τη Σούδα, παρά μόνο γενικότερα για την αμυντική συνεργασία, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Από την πλευρά των ΗΠΑ αναγνωρίζεται ότι δεδομένης της σημασίας που έχει η θέση της Ελλάδας, η αμυντική διάσταση είναι μια σημαντική διάσταση.

Συζητήθηκαν και ενεργειακά ζητήματα, με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει το σημαντικό ζήτημα του κέντρου FSRU, επικεντρώνοντας στις μεγάλες προοπτικές που έχει, ενώ αναγνωρίστηκε και από τις ΗΠΑ η σημασία της.

Στη συνάντηση στο Λευκό Οίκο μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ