Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Τσίπρας προς Τουρκία: Οφείλει να σέβεται τα δικαιώματά των γειτόνων της

08.05.2018 | 15:44
Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στο πλευρό του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε ακόμη ένα ηχηρότατο μήνυμα στην Τουρκία. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός την κάλεσε να σέβεται τους γείτονές της.

Η Άγκυρα οφείλει να σέβεται τα δικαιώματά των γειτόνων της στη βάση των διεθνών συνθηκών είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις δηλώσεις με τους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ στη Λευκωσία. Και πρόσθεσε με νόημα πως το μήνυμα που στέλνει στην Τουρκία «εκφράζει και τους τρεις μας».

«Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα και όλοι μπορούν να νιώθουν σαν το σπίτι τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στο παλαιστινιακό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι χρειάζεται μια δίκαιη λύση, δυο κρατών και εξέφρασε την ελπίδα η αμερικανική πρωτοβουλία να αποτελέσει βάση για τη λύση.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «εκφράσαμε την στήριξη μας στην προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων».

«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μας εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις βαλλιστικές δοκιμές από το Ιράν, ωστόσο μια πιθανή κατάργηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν ίσως οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση» επεσήμανε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την Τουρκία στον… East Med

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τριμερή που σήμερα (09.05.2018) γίνεται στη Λευκωσία. Μίλησε για συνάντηση που έχει γίνει θεσμός και πως πλέον παίρνει σάρκα και οστά μια στρατηγική συνεργασία. «Είμαστε τρεις χώρες που μας βρέχουν τα ίδια νερά της Μεσογείου, θέλουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ευμάρεια και τη συνεργασία», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εμβληματικό τον αγωγό East Med, και ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του έργου διασυνδεσιμότητας στην εξέλιξη του. «Αυτό το έργο δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά υψίστης γεωστρατηγικής συνεργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας ότι η συμφωνία θα υπογράφει εντός του 2018.
Επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκαν και συνεργασίες για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και το περιβάλλον με αιχμή τη θαλάσσια ρύπανση.
«Φεύγω περισσότερο αισιόδοξος από όσο ήρθα» είπε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε πως «η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Ισραήλ, σε ένα μέρος που όπως μας είπε ο Μπέντζαμιν είναι καινοτόμο- και θέλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του Ισραήλ στην καινοτομία».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε λέγοντας πως σήμερα έγινε ένα ουσιαστικό βήμα και πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια των τριών χωρών στο πλαίσιο της συνεργασίας.

Το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη


«Ο μηχανισμός που καθιερώσαμε μετουσιώνει το κοινό μας όραμα για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας» είπε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Πρόσθεσε πως η απόδειξη της πολύ θεματικής συνεργασίας αποτελεί το μνημόνιο συνεργασίας για τηλεπικοινωνίες και διαστημικών συνεργασιών.
Για την ενέργεια ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η συνεργασία των τριών χωρών για τον αγωγό Est Med δημιουργεί όφελος για σειρά χωρών και υπογράμμισε την οικονομική συνεισφορά της ΕΕ.

«Όπως αντιλαμβάνεστε το Κυπριακό, όπως και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να λείπει από τις συνομιλίες», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες, ενώ ζήτησε να απέχει η Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειες και θέλησε να ευχαριστήσει «τους δυο φίλους πρωθυπουργούς και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αλληλεγγύη που επιδεικνύεται για τις τουρκικές ενέργειες».

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη λύση για το κράτος του Ισραήλ αλλά και των Παλαιστινίων και καταδίκασε κάθε αντισημιτική συμπεριφορά.
Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως «με τον φίλο πρωθυπουργό της Ελλάδας μετέφεραν στον φίλο πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι είναι υπέρ της αμερικανικής προσπάθειας και της συμβολής της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για την έναρξη των συνομιλιών».

Ο Νετανιάχου για τους Έλληνες πυροσβέστες


«Πριν από λίγα χρόνια είχαμε μια πυρκαγιά στο Κάρμερ. Θα έκαιγε την Χάιφα. Δεν συνέβη αυτό λόγω των Ελλήνων πυροσβεστών που ήταν εκεί» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδεικνύοντας το σε βάθος χτίσιμο των σχέσεων των τριών χωρών.

Αναφερθείς στον ενεργειακό αγωγό είπε πως είναι ένα σημαντικό εγχείρημα, ενώ σημείωσε πως πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Ο κ. Νετανιάχου είπε επίσης πως παρά πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα. «Θέλω να ανταποδώσετε και εσείς, θέλω να έρθετε και εσείς» προσέθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημειώνοντας πως οι τρεις χώρες έχουν το ίδιο όραμα «είμαστε δεσμευμένοι κάτω από τον ίδιο ουρανό».

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιτέθηκε στο καθεστώς της Τεχεράνης, λέγοντας πως επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ και ήδη το Ιράν επιχειρεί να τοποθετήσει επικίνδυνα όπλα μέσα στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ