Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Υπουργείο Άμυνας

Τζανακόπουλος για Έλληνες αξιωματικούς: Kαμία διαπραγμάτευση με την Τουρκία

01.04.2018 | 13:54
" Δεν μπορούμε να μπούμε σε καμία διαπραγμάτευση με την Τουρκία για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς”, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη “Νέα Εποχή”, τονίζοντας ότι το ζήτημα με τους δύο στρατιωτικούς είναι ένα από τα βασικά προβληματα της χώρας μας έναντι της γείτονος. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ Τζανακόπουλος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικά για τις προσδοκίες εξομάλυνσης μετά την Σύνοδο της Βάρνας, η Τουρκία "πηγαίνει στα διεθνή φόρα με συμφιλιωτική ρητορική και μόλις γυρίζει πίσω αλλάζει τακτική" και επεσήμανε τα δύο βασικά προβλήματα της χώρας μας έναντι της γείτονος.

Το ένα είναι το θέμα των Ελλήνων αξιωματικών, "για τους οποίους δεν έχει προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο" και η Τουρκία "θέλει να το αξιοποιήσει πολιτικά και διαπραγματευτικά".

Ξεκαθάρισε ότι "δεν μπορούμε να μπούμε σε καμία διαπραγμάτευση, οποιουδήποτε τύπου για το ζήτημα" και "θα κάνουμε ό, τι προβλέπει το νομικό πλαίσιο, εντείνοντας τις πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις".

Το δεύτερο θέμα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφορά στην μετατόπιση των συσχετισμών προς μία συντηρητική κατεύθυνση από την απελευθέρωση ενός κοινωνικού δυναμικού στην Τουρκία και σημείωσε ότι "μια πορεία περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης στην Τουρκία δεν ευνοεί τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και γι΄αυτό θα πρέπει να είμαστε διαρκώς προσανατολισμένοι στο να έχουμε πολιτικά και διπλωματικά πεδία διαλόγου".

Για το Σκοπιανό


Από την άλλη, όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε ότι θα δοθεί λύση, "ανεξαρτήτως του πότε θα ολοκληρωθεί", ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της και επεσήμανε ότι οι εθνικιστικές εξάρσεις από ένα τμήμα της κοινωνίας έχουν την αντανάκλασή τους και στην πΓΔΜ. "Γι΄αυτό χρειάζεται εξαιρετικά μεγάλη προσοχή και ένας ισορροπημένος συμβιβασμός μεταξύ των δύο χωρών, για να μπορέσουν να κερδίσουν στο βάθος του χρόνου οι προοδευτικές δυνάμεις και των δύο κοινωνιών".


Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ



 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ