Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: Ευρύτερη συναίνεση με Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

06.01.2018 | 13:29
Κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δείξουν υπευθυνότητα στο ζήτημα των διαπραγματεύεσων για το Σκοπιανό απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, προαναγγέλλοντας τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αλλά και τη λήψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών από κυβερνητικής πλευράς προκειμένου να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση στο εθνικό ζήτημα. 

Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στην ΕΡΤ, αφού υπενθύμισε πως στο παρελθόν οι κοντόφθαλμες , τοποθετήσεις οδήγησαν σε αποτυχία τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μια εκκίνηση, των διαπραγματεύσεων, θα δούμε και την άλλη πλευρά και από εκεί και πέρα θα γίνουν τα βήματα για την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ερωτηθείς για την πιθανότητα σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είπε «θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να επιτύχουμε την ευρύτερη πολιτική συναίνεση».

Αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ο κ. Τζανακόπουλος  έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας που μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση ενός προβλήματος που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια, καθώς και η γείτονα έχει υποχωρήσει σε σειρά ζητημάτων. «Η επίλυση του θέματος θα λειτουργήσει θετικά για το σύνολο των Βαλκανίων» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Εθνική στάση η γραμμή Καραμανλή στο Βουκουρέστι
 
Σε ερώτηση για το ποια είναι η εθνική στάση με την οποία η χώρα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Νομίζω ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής, στις δηλώσεις του πριν από δύο ημέρες για την πολιτική τοποθέτηση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση, και είναι εκείνη που διατυπώθηκε από την τότε κυβέρνηση του κ. Καραμανλή (2007-2008) στο Βουκουρέστι».

Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε πως η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει ανασκευάσει τις ακραίες δηλώσεις του παρελθόντος, «έχουμε υποχρέωση και καθήκον να αξιοποιήσουμε τη στιγμή» τόνισε. Μέχρι το καλοκαίρι οπότε και συνέρχεται η συνοδός του ΝΑΤΟ μπορούμε να φτάσουμε στην εξεύρεσή κοινά αποδεχτής λύσης, εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος.

Δεν υπάρχει δέσμευση στον "Σουλτάνο"

Για το ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτικών ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσης ή διοικητικής απέλασης των 8 αξιωματικών που έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου, έχει κλείσει το θέμα. Συζητάμε εάν και κατά πόσο δικαιούνται ή όχι να υπαχθούν σε καθεστώς προσφυγικής ασυλίας». Για τους λόγους που η κυβέρνηση άσκησε την αίτηση ακύρωσης του ασύλου, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως επειδή το θέμα έχει ευρύτερες συνέπειες και απολήξεις θα πρέπει να κριθεί σε τρίτο βαθμό, δηλαδή από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να μην υπάρξει σκιά.

Τέλος ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε καμία δέσμευση από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για απέλαση των 8 στρατιωτικών, καθώς δεν τέθηκε ούτε από τον κ. Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ